Skip to content Skip to footer

Εορτή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης 23 & 24/9/2013

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο τα όμορφα Κύθηρα εόρτασαν την πολιούχο, προστάτιδα και έφορο του νησιού την Υπεραγία Θεοτόκο της Μυρτιδιωτίσσης. Προσκεκλημένοι επίσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και ο Επίσκοπος μας.

Επίκεντρο των εορτασμών το Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων, όπου ευρέθη και φυλάσσεται το πολυτιμότερο των Κυθηρίων κειμήλιο, η Ιερά Εικών της Θεομήτορος, η Μυρτιδιώτισσα, πηγή απείρων θαυμάτων ανά τους αιώνες.

Το εσπέρας της 23ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους μακραίωνους πνευματικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς δεσμούς της Μεγαλονήσου Κρήτης με τα Κύθηρα. Κατά τον Μέγα Εσπερινό, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του ανέλυσε το εκ των Ανοιξανταρίων «δόξα σοι ο Θεός ημών, η ελπίς ημών Κύριε δόξα σοι», αναφέροντας ότι οφείλουμε να δοξάζουμε το Θεό και όχι τους εαυτούς μας. Του Μεγάλου Εσπερινού ακολούθησε κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία στο παλαιό Καθολικό της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής έλαβαν χώρα ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Ο προεξάρχων της ευχαριστιακής συνάξεως, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος απηύθυνε εμπνευσμένο Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέροντας ότι η μετάνοια και η ανάνηψη είναι αυτά που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, ενώ εγκωμιαστικά μίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που τιμάται όλως ιδιαιτέρως στα Κύθηρα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Θεομήτορος με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος εκ του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων και της Φιλαρμονικής Κυθήρων. Προ του πέρατος της Ιεράς Λιτανείας ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τους Ιεράρχες για την παρουσία τους στα Κύθηρα ως και τους χιλιάδες προσκυνητές που κατέκλυσαν το νησί από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κυρίως από την Δυτική Κρήτη.

img 7198aimg 7206aimg 7218aimg 7219a

img 7232aimg 7235aimg 7240a