Skip to content Skip to footer

Πρώτος εορτασμός της μνήμης του Προφήτου Ιωνά 21/9/2013

Στον μοναδικό ανά την Ελλάδα Ιερό Ναό, αφιερωμένο εις την μνήμη του προφήτου Ιωνά, ο οποίος ευρίσκεται εις την Ανώσκελη Κισάμου, της Ιεράς Μητροπόλεως μας, εορτάστηκε (για πρώτη φορά) η μνήμη του, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, προσκεκλημένος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευσις της Εικόνος πέριξ του Ναού.

Ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, αναφέρθηκε, εν συντομία, στο πρόσωπο και την μορφή του εορταζόμενου προφήτου Ιωνά. «Ο μεγάλος αυτός προφήτης, σημείωσε, εν ελευθερία κινούμενος αποφάσισε να μην υπακούσει στο θέλημα του Θεού όταν τον κάλεσε να κηρύξει στην πόλη της Νινευή το κήρυγμα της μετάνοιας και πορεύτηκε προς άλλη πόλη. Ο Θεός όμως θέλησε, δια του κήτους, να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον Ιωνά υπακοής στο θέλημα Του.

Το δοσμένο από τον Θεό ανεκτίμητο δώρο της ελευθερίας του ανθρώπου, που εκφράζεται δια του αυτεξουσίου του, είναι τελικά υπόθεσις ζωής αιωνίου. Το ζητούμενο είναι πώς διαχειρίζεται ο άνθρωπος την ελευθερία του αυτή», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος, δίδοντας τον λόγο στον προσκεκλημένο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό. Ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός αφού ευχαρίστησε δια την ευγενική πρόσκληση σημείωσε: «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε έχομε ανάγκη από τους προφήτες, όπως τον σημερινά εορταζόμενο, να μας δείχνουν τον δρόμο που οφείλομε να ακολουθήσομε για να μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες των καιρών». Αναφέρθηκε επίσης στην τριήμερο παραμονή του προφήτη Ιωνά στην κοιλία του κήτους, προτύπωση (όπως είπε) της τριημέρου ταφής και Αναστάσεως του Κυρίου μας και ευχήθηκε καλή δύναμη στις δυσκολίες των καιρών.

Ο Ιερός αυτός Ναός είναι εξ΄ ολοκλήρου αφιέρωμα της ευλαβούς οικογένειας Δημητρίου και Μαρίας Στεφανουδάκη, εκ της Ανώσκελης Κισάμου, εις εκπλήρωση τάματος, την οποία (οικογένεια) ιδιαίτερα χαιρέτισαν και ευχαρίστησαν τόσο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, όσο και ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος.

img 7149aimg 7163aimg 7165a

img 7172aimg 7180aimg 7190a