Skip to content Skip to footer

Ιερατική Σύναξη 5/11/2014

Στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Τετάρτης, 5 Νοε., Σύναξη των Ιερέων της Μητροπόλεως μας. Ομιλητές ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η δυναμική έννοια της Ιερωσύνης» και ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η εκοσμίκευση στην ζωή του Ιερέως». Η Σύναξης άρχισε με σύντομη προσευχή.

Ο Επίσκοπος μας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκλησης σημείωσε, αναφερόμενος στο χάρισμα της Ιερωσύνης: «Ο Κύριος εμπιστεύθηκε το έργο της Εκκλησίας σε εμάς του Ποιμένες «χωρίς των οποίων Εκκλησία ου καλείται», κατά τον Θεοφόρο Ιγνάτιο. Λάβαμε από τον Θεό «χάριν και αποστολήν» «προς καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας εις οικοδομήν σώματος Χριστού». Λειτουργούμε, διακονούμε το χάρισμα της Ιερωσύνης σε ένα κόσμο που «εψύγη η αγάπη», ξεριζώθηκε η πίστη, ο ουρανός χάθηκε από τα μάτια των ανθρώπων.

Το ερώτημα είναι, κατέληξε ο Επίσκοπος μας, πόσο έχουμε συνείδηση και επίγνωση της αποστολής μας». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως σταθούμε στα γεγονότα και τις ανάγκες των καιρών, στο έργο για την «αναμόρφωση» του κόσμου που οδηγεί στην σωτηρία. «Ο κληρικός χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση γι΄ αυτό που είναι, ανέφερε. Να ζει χωρίς να βλασφημείται το Όνομα του Θεού. Να αντλεί δύναμη από την προσευχή και την ιερά εξομολόγηση. Να εργαστεί αγώνα σκληρό, δύσκολο, άνισο. Για τούτο και οφείλει να προσέχει όχι μόνον όσα λέει, αλλά κυρίως όσα πράττει», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης.

Ο καθηγητής κ. Κεσελόπουλος αναφέρθηκε στην σχέση Εκκλησίας και κόσμου μεταξύ των οποίων «δεν υπάρχει στεγανοποίηση». Προορισμός της Εκκλησίας, σημείωσε, είναι η «επαναφορά» του κόσμου στην σωστή του προοπτική. «Χρέος της Εκκλησίας είναι να σταθεί διακονικά, κενωτικά στον κόσμο». Μορφές εκκοσμίκευσης του Ιερέως ανέφερε: 1. Μη μετοχή στα πάθη και καημούς του κόσμου. 2. Προσκόλληση τους τύπους και το γράμμα του Νόμου. 3. Υπαλληλοποίηση – εργατοποίηση του Κληρικού. Δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. 4. Υπεροπτική – εξουσιαστική διάθεση και συμπεριφορά. «Αντίποδας της εκκοσμίκευση η θυσία», κατέληξε ο κ. Καθηγητής. Των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις από τους Ιερείς μας και διάλογος.

seminario-038aseminario-043aseminario-051aseminario-055a