Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Δεκαπενταυγούστου 4/2012

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.517/Φ.5.1                                                              Εν Κισάμω τη 16η Ιουλίου 2012

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

(4/2012)

Προς
Τον
Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον φιλόθεο λαό των
Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου

 

Ήταν όμως ανάγκη η παναγία εκείνη ψυχή να χωρισθεί από το υπεράγιο εκείνο σώμα. Και χωρίζεται βέβαια και ενώνεται με την ψυχή του Υιού της, με το πρώτο φως ενώνεται το δεύτερο. Και το σώμα, αφού έμεινε για λίγο στη γη, αναχώρησε κι αυτό μαζί με την ψυχή. Γιατί έπρεπε να περάσει από όλους τους δρόμους από τους οποίους πέρασε ο Σωτήρας, να λάμψει και στους ζωντανούς και στους νεκρούς, να αγιάσει διαμέσου όλων την ανθρώπινη φύση και να λάβει αμέσως μετά τον αρμόζοντα τόπο. Το δέχθηκε έτσι για λίγο ο τάφος, το παρέλαβε δε και ο ουρανός, αυτό το πνευματικό σώμα, την καινή γη, το θησαυρό της δικής μας ζωής, το τιμιώτερο από τους Αγγέλους, το αγιώτερο από τους Αρχαγγέλους. Ξαναδόθηκε έτσι ο θρόνος στο βασιλιά, ο παράδεισος στο ξύλο της ζωής, ο δίσκος στο φως, στον καρπό το δένδρο, η μητέρα στον Υιό, αξία καθόλα αντιπρόσωπος του ανθρώπινου γένους.

(Αγίου Νικολάου Καβάσιλα, Λόγος εις την πάνσεπτον και υπερένδοξον Κοίμησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και παναχράντου Θεοτόκου). P.G. 19, 495-510


Αγαπητοί μου αδελφοί.

Με τους εγκωμιαστικούς αυτούς λόγους ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας περιγράφει το μυστήριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρίας. Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι στην γλυκιά μας Πατρίδα, την Ελλάδα μας, έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, ένα φως που κυλάει πάνω στα πρόσωπα και τα πράγματα και τους προσδίδει ένα χάδι εορτής. Μέσα στην καλοκαιρινή φύση, η οποία από κάθε σημείο εκπέμπει ευωδία και φως, με αναστάσιμη φωταύγεια και πνευματική ευφροσύνη εορτάζει η Εκκλησία μας την ιερά και ευκλεή μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και καλεί όλους μας να καταυγασθούμε σ’ αυτό το πανηγύρι της αιωνίου χαράς. Η Παναγία μας είναι «η μετά θάνατον ζώσα», που σώζει πάντοτε, «αεί την κληρονομίαν της», δηλαδή όλους εμάς που συναποτελούμε την Εκκλησία του Χριστού. Η εορτή της ενδόξου Κοιμήσεως της Παναγίας είναι μία ελπίδα ζωής. Γιορτάζουμε την άνοιξη μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.

Διερωτώμαι όμως αδελφοί μου: Σε μία κοινωνία που εξέλειψε η ελπίδα, που εξέλειψε η διάθεση και η αγάπη για την ζωή, που οι αυτοκτονίες, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανεργία αλλοτριώνουν τον παρόντα βίο, παραμορφώνοντάς τον σε βίο «μεστό ταραχής και θορύβων» πόσο η καθαρότητα, η αγιότητα της Παρθένου Μαρίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο, για όλους εμάς; Σε μία κοινωνία τόσο έντονης εικονικής εμπειρίας, αισθήσεων και παραισθήσεων, όπου ενώ γύρω και ανάμεσά μας κατέρρευσαν οι τεχνητοί «παράδεισοι», εμείς συνεχίζομε να μετρούμε τις επιτυχίες μας στον κόσμο της τεχνολογίας και επιστήμης, αρνούμενοι να λογαριάσομε την εσωτερική μας καθίζηση. Σε μία κοινωνία, όπου ενώ ξέρομε τι φαινομενικά κερδίσαμε, συνειδητά αγνοούμε το τι αληθινά χάσαμε, καθώς οι πάσης φύσεως κατασκευαστές-μαστροχαλαστές της σύγχρονης ζωής μας έμαθαν να την μετράμε μόνο με τεχνολογικά κριτήρια, υιοθετώντας άκριτα και αβασάνιστα έναν τρόπο ζωής που αναζητά τις εύκολες λύσεις, που επιλέγει να ζει στο χάος μιας σύγχυσης αξιών και ιδεών. Εάν όντως μία τέτοια κοινωνία δημιουργήσαμε και χτίσαμε, τότε είναι σίγουρο πως η σημερινή μεγάλη ημέρα και εορτή της Παναγίας μας, το «Πάσχα» του καλοκαιριού έχει ιδιαίτερη σημασία, αξία και σπουδαιότητα. Για τον τόπο, την Πατρίδα μας, τον κόσμον όλο. Αρκεί να πιστέψομε ότι η Παναγία Μητέρα μας είναι ελπίδα ζωής, είναι η άνοιξη μέσα στον καύσωνα της καθημερινότητάς μας. Στις δύσκολες, οριακές ώρες της ζωής και του Έθνους μας, ας θυμούμαστε, τα λόγια ενός σύγχρονου Ορθόδοξου στοχαστή: «Οι Χριστιανοί πάνω στην ελπίδα και τον αγώνα τους ασκούνται και μαθαίνουν να ελπίζουν, και ελπίζοντας να δρουν περισσότερο. Η ελπίδα τους είναι ακριβή, φωτισμένη και συναρπαστική. Με το μέτρο αυτής της ελπίδας κλονίζουν τη σιγουριά αμετακίνητων καταστάσεων και απομυθεύουν τις αρνητικές μονιμότητες, τα αυτονόητα και τα είδωλα της ζωής, και συντελούν στο να κρατιούνται η ζωή και η ιστορία ανοιχτές για νέες κατακτήσεις, απρόοπτες και απροσδόκητες».

Καλή Παναγία αδελφοί μου! Καλή δύναμη στις δυσκολίες των καιρών μας. Επ’ ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής ενημερώνω την αγάπη σας για ένα μεγάλο – ιστορικό γεγονός που θα λάβει χώρα στην Μητρόπολή μας. Η Μητρόπολίς μας θα έχει την μεγάλη ευλογία και χαρά να υποδεχθεί για άλλη μία φορά τον Πατριάρχη του Γένους. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αποδεχόμενος παρακλητική πρόσκλησή μας θα εγκαινιάσει την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεώς μας. Καλώ λοιπόν και προσκαλώ όλους και όλες εσάς τα ευλογημένα τέκνα των Επαρχιών μας, της Κισάμου και του Σελίνου, το πρωΐ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.00 στην έδρα της Μητροπόλεώς μας, το Καστέλλι, για να υποδεχθούμε τον Ηγούμενο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να λάβομε την ευχή Του και να ατενίσομε το ιλαρό Του πρόσωπο, το οποίο ενσαρκώνει ολάκερη την Ρωμιοσύνη.

 
Μετ’ ευχών και πολλής της
εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ