Skip to content Skip to footer

Εόρτασαν οι ιστορικές Μονές της Κισάμου

Οι δύο ιστορικές Ι. Μονές της Κισάμου η Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, Κολυμβάρι, και η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, ντύθηκαν τα γιορτινά τους κατά την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς είναι αφιερωμένες εις την κορυφαία αυτή εορτή της πίστεως μας.

Το πρωί της παραμονής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας  κ. Αμφιλόχιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία εις την Ι. Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης, τις δε Ι.Ακολουθίες και πανηγυρική Θεία Λειτουργία του διήμερου εις την Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς. Πλήθη ευλαβών προσκυνητών προσέτρεξαν και στις δύο ιστορικές αυτές Μονές της Δυτικής Κρήτης, αναμένοντας υπομονετικά επί ώρες πολλές έως ότου προσκυνήσουν τις ιερές και Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας, καταθέτοντας δεήσεις, ικεσίες, προσευχές και ευγνωμοσύνη.

Ο Επίσκοπος μας σημείωσε: «Δέος και ευλάβεια ενώπιον του σεπτού προσώπου της Παναγίας Μητέρας μας. Ποιός, αλήθεια, δεν επικαλείται το πανάγιο Όνομά Της στις χαρές και τις λύπες της ζωής του; Στις δοκιμασίες, στις θλίψεις, στις αγωνίες, στους πόνους, στις ασθένειες και στους πειρασμούς; Εκείνη είναι και παραμένει το σταυροδρόμι της πίκρας και της αισιοδοξίας, της ασθένειας και της χάρης, στην ιστορία του κόσμου και την προσωπική μας ζωή και ιστορία.

Όμως, αδελφοί μου, ο φετινός εορτασμός της σεπτής Κοιμήσεως και της εις ουρανούς μεταστάσεώς Της, ο φετινός Δεκαπενταύγουστος, είναι διαφορετικός από όλους τους προηγούμενους της ζωής μας. Βιώνουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, όχι μόνον εμείς, αλλά ολόκληρος ο κόσμος, η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Ζούμε μια νέα, διαφορετική πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες. Πραγματικότητα, που όχι μόνο άλλαξε, αλλά ανέτρεψε την ζωή μας στο σύνολό της. Ανέτρεψε παγκόσμιες οικονομίες και προγραμματισμούς. Πραγματικότητα, που μας γεμίζει φόβο, αγωνία, ανησυχία, αβεβαιότητα και αδυναμία υπέρβασής της. …..Ας μην απογοητευόμεθα, αδελφοί, και ας μην μας τρομάζει κανείς φόβος, καμία δυσκολία και καμία περιπέτεια της ζωής.

Ας υψώσουμε χείρες ικέτιδες προς την Θεομάνα και Μητέρα όλου του κόσμου, την γλυκιά μας Παναγία. Ας την παρακαλέσουμε όπως ανοίξει διάπλατα τον νου και την καρδιά μας για να δεχθούμε τον φωτισμό της Χάρης του Θεού και του Αγίου Πνεύματος. Για να μας χαρίσει ελπίδα και χαρά. Για να γλυκάνει τα δάκρυα και τους πόνους της ζωής. Ας την παρακαλέσουμε, τέλος, ως Υπέρμαχο Στρατηγό, να σκέπει και να φρουρεί τον κόσμον όλο, εξόχως και ιδιαιτέρως δε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πρόεδρο των Ορθοδόξων και Πατριάρχη του Γένους, του Οποίου η καρδία κατωδύνεται με όλα όσα συμβαίνουν εις «τα μάρμαρα της Πόλης», ευχόμενος «Καλή Παναγία».                                                                           

Χαιρέτισε, καλοσώρισε και ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλη Διγαλάκη, τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ως και τα πλήθη των ευλαβών προσκυνητών. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία δια την συμβολή της στην ομαλή και ασφαλή προσέλευση των προσκυνητών, το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών ΕΕΣ Κισάμου, εξόχως δε τον επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη, ο οποίος οργάνωσε (ευγενώς προσφερόμενος) τον αύλειο χώρο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς (τέντες, εξέδρες, χαλιά, φωτισμός, κλιματισμός, κιγκλιδώματα, μικροφωνικές εγκαταστάσεις κ.α.) διαθέτοντας και μεγάλο αριθμό εκ του προσωπικού του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις δια την τέλεση όλων των Ι. Ακολουθιών του εόρτιου διημέρου εις τον προαύλιο χώρο της Μονής.

Γεγονός το οποίο συνέβαλε, ουσιαστικά, εις την προσέλευση του πλήθους των προσκυνητών με ασφάλεια και άνευ συνωστισμού, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Η Ι. Αγρυπνία τελέστηκε εντός του Καθολικού της Μονής. Τους χορούς των ψαλτών κόσμησε ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Φώτιος Γιαννακάκης με τους ιεροψάλτες της Μονής.