Skip to content Skip to footer

Χιλιάδες λαού προσκυνούν την Παναγία την “Γιάτρισσα” στην Ι.Μητρόπολη μας

Με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών απ΄ όλη την Κρήτη η Ιερά Μητρόπολις μας υποδέχθηκε την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Η Θαυματουργός αυτή Εικόνα, με τρόπο θαυμαστό και υπέρλογο, χαρίστηκε- δωρίθηκε εις την Ι. Μητρόπολη μας, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία η Ίδια η Παναγία παρήγγειλε εις την επί 5 και πλέον δεκαετίες κάτοχο της Εικόνος κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου-Χατζηγηροράκη όπως την δωρίσει καθώς: «Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί, να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω». Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε εις την πλατεία «Μάνου Κατράκη», στην Κίσαμο, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών: Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνού και του Σεβ.Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου. Ακολούθησε λιτάνευσις έως τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Με λόγο μεστό, εμπνευσμένο ομίλησε ο συγχοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ανέφερε: «… Βιώνουμε το αποκαλυπτικό μυστήριο της ελεύσεως και ευλογίας της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Το μυστήριο της Χάριτος προϋποθέτει προσευχή. Η εμπειρία, τα βιώματα, οι αποκαλύψεις είναι καρπός προσευχής. Ζούμε το θαύμα της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Χαιρόμεθα, σιωπούμε, προσδοκούμε και καρτερούμε», ευχαριστώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο δια την πρόσκληση, ευχόμενος: «Πλουσία την Χάρι της Κυρίας Θεοτόκου στις καρδιές μας». Καθ΄ όλη την διάρκεια του Εσπερινού ως και μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες πλήθη πιστών ανέμεναν υπομονετικά, έως και 2 ώρες, δια να προσκυνήσουν. Ανάμεσα τους πρόσωπα με δυσκολίες υγείας, εμπερίστατοι, ανήμποροι.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ.Ειρηναίος, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου, του δε τρισαρχιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συλλειτουργούντος και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου. Ομίλησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «… Συναχθήκαμε σήμερα για να εορτάσουμε ένα μεγάλο γεγονός, ένα ωραίο γεγονός. Από χθές η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου βρίσκεται σε πνευματικό συναγερμό με την ευκαιρία της ελεύσεως της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Κόσμος πολύς ήρθε, έρχεται να καταθέσει τον πόνο του. Ασθενείς, εμπερίστατοι ήρθαν να αποθέσουν το δάκρυ, την ελπίδα, τον στεναγμό τους σε Εκείνην. Ψελλίζουμε τον Όνομα Της, επικαλούμεθα την Χάρι Της, την μεσιτεία Της», κατέληξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που «μετέχουν εις την μεγάλη αυτή πνευματική χαρά της εν τη Εσπερία Κρήτη παροικούσης Εκκλησίας», σημειώνοντας: «.. Η Θεοτόκος είναι μυστήριο κρυμμένο μέσα στο μυστήριο του Χριστού. Η Θεοτόκος είναι η Εκκλησία. Και η Εκκλησία είναι μυστήριο που έχει αποκαλύψεις και όχι απαντήσεις. Όποιος έχει ησυχία στην ψυχή βλέπει και ακούει, έχει πνευματικές αισθήσεις. Αυτό το μυστήριο της αποκάλυψης, φανέρωσης της Παναγίας μας, ζούμε δια της ελεύσεως της θαυματουργού Εικόνος Της, της Παναγίας της «Γιάτρισσας», η Οποία επέλεξε να μας χαρίσει την Ουράνια παρουσία και ευλογία Της, πληροφορώντας την κάτοχο της Εικόνας αυτής, κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου, πρόσωπο παντελώς άγνωστο σε εμάς και εμείς σε εκείνη, όπως μας δωρίσει την θαυματουργό αυτή Εικόνα, καθώς σύμφωνα με την μαρτυρία: «Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί, να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω». Στεκόμεθα με πολύ συστολή ενώπιον του μυστηρίου αυτού, εν σιωπή και σιγή, ευχαριστούντες και υμνούντες το Πανάγιο Όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας εις την ευλογημένη κάτοχο της Εικόνας, την κα Θεοδοσιάδου, η οποία υπάκουσε εις το πρόσταγμα της Παναγίας, η απονομή της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο χρυσούς Σταυρός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού. Επιπροσθέτως, εις αιώνιο μαρτυρία και μνημόσυνο, καταστρώθηκε σε πάπυρο το ιστορικό του υπέρλογου και παράδοξου αυτού γεγονότος, το οποίο συνυπογράφεται σήμερα απ΄ όσους, εν αγνοία τους και παραδόξως, μετείχαν του γεγονότος αυτού.

Από τον ομιλούντα, την δωρήτρια της Εικόνας κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου-Χατζηγρηγοράκη, τον κλητήρα-οδηγό της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Γεώργιο Αρετάκη ως και τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου μας κ. Εμμανουήλ Μποτωνάκ. Πρόσωπα που, με τρόπο απρόσμενο, βίωσαν και μετείχαν του γεγονότος. Ας είναι δοξασμένο το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχαριστώντας θερμά την δωρήτρια κα Θεοδοσιάδου, ευχόμενος στους χιλιάδες που προσήλθαν να προσκυνήσουν την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας», «Η Παναγία να γιατρέψει τους πόνους και τα βάσανα όλων μας, αφουγκραζόμενη τους αλαλήτους στεναγμούς των καρδιών μας».