Skip to content Skip to footer

Προσκυνηματική εξόρμηση της Ιεράς Μητροπόλεως μας

Πολυπληθής όμιλος προσκυνητών (140 τω αριθμώ), προερχομένων εξ΄ Ενορίων και εκ των δύο Επαρχιών της Ι. Μητροπόλεως μας (Κίσαμος & Σέλινο) εξέδραμαν σε ολοήμερο προσκύνημα. Προσκύνησαν την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου, Καρυδίου, στην επικράτεια της Ι.Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου, όπου έτυχαν της φιλοξενίας και υποδοχής του Καθηγουμένου αυτής, Παν. Αρχ. π. Ιερεμία Χλιαρά, το δε λοιπό προσκύνημα περιελάμβανε τόπους της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μυριοκεφάλων, κτίσμα του Οσίου Κυρ-Ιωάννη του Ξένου (10ος αιω), όπου φυλάσσεται θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, ως και τον ιστορικό Ι. Ναό Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων, στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου φυλάσσονται οι τίμιες Κάρες των Αγίων 4ρων Νεομαρτύρων, των εκ Μελάμπων καταγομένων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος είχε την καλοσύνη και ευγένεια όπως προσέλθει εις το ιερό προσκύνημα της Παναγίας των Μυριοκεφάλων, όπου προσήλθε ως προσκυνητής και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Εκεί ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Ρεθυμνίων κ. Πρόδρομος, αφού ευλόγησε τους άρτους που οι προσκυνητές είχαν κομίσει, με λόγους καρδιακούς και αγαπητικούς καλωσόρισε τον Επίσκοπο μας, τους Κληρικούς συνοδούς ως και τους πολυπληθείς προσκυνητές, εκφράζοντας την πολύ και μεγάλη χαρά του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέσα στην χαρά της εορτής της Πεντηκοστής που όλον συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, καθώς το Πανάγιον Πνεύμα νοηματοδοτεί την ύπαρξη, τις αποφάσεις και τον βηματισμό μας εντός της Εκκλησίας, με χαρά, τιμή και αγάπη πολύ σας χαιρετίζομε και σας καλωσορίζομε σε τούτο το ιερώτατο προσκύνημα, το Θεομητορικόν τέμενος, του οποίου κτήτορας είναι ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος.

Χαιρόμεθα ιδιαίτερα που παιδιά της πνευματικής κληρουχίας του Οσίου Ιωάννου του Ξένου, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, ευρίσκονται προσκυνητές στο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας μας», αναφερόμενος επίσης «στην μεγάλη ευθύνη», όπως παραμείνουμε πιστοί «σε όσα παραλάβαμε ως ιερή παρακαταθήκη», προσφέροντας στο τέλος του μεστού και ζείδωρου χαιρετισμού του Αρχιερατικό μπαστούνι στον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, «εις ανάμνηση της ευλογητικής επισκέψεως».

Αντιπελαργώντας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε, με λόγος θερμούς, τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ.Πρόδρομο και εκ μέρους των Κληρικών συνοδών ως και των προσκυνητών, ο οποίος ως ανέφερε: «Παρά το βεβαρυμμένο του προγράμματος του και ενώ υπήρχαν άλλες ανειλημμένες και προγραμματισμένες ποιμαντικές υποχρεώσεις άμα τω ακούσματι του προσκυνήματος μας σε τούτο τον ιερό και άγιο τόπο, ακύρωσε το πρόγραμμα του και με περισσή ευγένεια, καλωσύνη και αρχοντιά, διακριτικά του χαρακτήρος του, μας υποδέχεται σήμερα ως οικοδεσπότης». Ακολούθως αναφέρθηκε στο γεγονός του κοινού προσκυνήματος προσώπων και εκ των δύο Επαρχιών, της Κισάμου και του Σελίνου, σημειώνοντας πως οι εξορμήσεις αυτές στόχο έχουν να λειτουργούν ως ευκαιρίες «πνευματικής ανάτασης, φορτίζοντας τις πνευματικές μας μπαταρίες».

Ευχαρίστησε τους διοργανωτές του προσκυνήματος: τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Παν. Αρχ. π.Αγαθάγγελο Κουμαρτζάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σελίνου, Αιδ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Ανδρουλάκη ως και τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Μανόλη Μποτωνάκη. Ακολούθησε γεύμα στις πηγές της όμορφης Αργυρούπολης, όπου ο Επίσκοπος μας και η συνοδεία των Κληρικών, έτυχαν αβραμιαίας φιλοξενίας υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου κ.Προδρόμου. Η εξόρμησις ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο-περίπατο στα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ρεθύμνου.