Skip to content Skip to footer

4ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημονικό Οικολογικό Συνέδριο 2015

Τις ημέρες αυτές πραγματοποιείται στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης το 4ο Διεθνές Οικολογικό Συνέδριο, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμά όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος: «…Η Ορθόδοξος θεολογία, η θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας ημών, καλεί τον άνθρωπον να αναζητήση την ισοθεΐαν όχι εις την τεχνολογίαν, αλλά εις την ταπείνωσιν και εις την μετάνοιαν. Εις την βάσιν των περιβαλλοντικών καταστροφών ως απώτερον αίτιον ευρίσκεται η ανθρωπίνη φιληδονία και φιλαυτία. Άνευ της αντιστάσεως εις αυτάς, διά του πνευματικού αγώνος και της καθάρσεως της ψυχής από των παθών, δεν είναι δυνατόν να ανακοπή η υποβάθμισης του περιβάλλοντος…».

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας, στον Χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ανέπτυξε τις θεολογικές πτυχές των περιβαλλοντικών δράσεων του Φαναρίου. Σημείωσε μεταξύ άλλων: «…Σήμερα ο άνθρωπος φαίνεται να έχει ξεχάσει την αναδημιουργία της ογδόης ημέρας και έχει οδηγηθεί σε μία καινούργια βεβήλωση του κόσμου, που είναι αποτέλεσμα της υλικής απληστίας του. Ο καταναλωτικός άνθρωπος των καιρών μας μολύνει τον αέρα με τα καυσαέρια των μηχανών του, την γη με τα χημικά του λιπάσματα, την θάλασσα με τα απόβλητα των εργοστασίων του και με τα πετρέλαια των πλωτών κολοσσών του.

Εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας που αιώνες τώρα φυλάσει η γη στα σπλάχνα της. Ετοιμάζει έτσι την αυτοκαταστροφή του και την καταστροφή του φυσικού κόσμου, μέσα στον οποίο ζεί. Τόσο μεγάλο φαίνεται να είναι το μέγεθος του προβλήματος, ώστε οι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι, αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας» Τέλος, αναφέρθηκε σε ποικίλα οικολογικά προγράμματα της ΟΑΚ με επίκεντρο τον λόγο του Φαναρίου για το Φυσικό περιβάλλον με ολοκληρωμένα πρόγραμμα γύρω από το Μουσείο Βοτάνων και το Βοτανικό Πάρκο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του Συνεδρίου και ενημέρωσε τους Σύνεδρους για τις δράσεις της Τοπικής Εκκλησίας ως προς τη δημιουργία ενός Αστικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος θα φέρει την επωνυμία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. «Η προσπάθεια αυτή γίνεται, σημείωσε ο κ. Ζορμπάς, με στόχο τη βελτίωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και γενικά όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, με τρόπο βέλτιστα οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ώστε να επιτυγχάνεται πρωτίστως η εξοικονόμηση, αλλά και η παραγωγή της αναγκαίας ενέργειας μέσω αξιοποίησης τεχνολογιών, ήπιων και αειφόρων, με έμφαση στο σεβασμό των φυσικών πόρων».

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους Ιωάννη Φίλη, πρ. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Jan Willem Sneep, Πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την προστασία της χλωρίδας “Planta Europa” και τη Μαργαρίτα Γερούκη, Σχολική Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Ιωάννης Μαλακωνάκης, εκπαιδευτικοί και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από 13 διαφορετικές Χώρες, οι οποίοι θα αναπτύξουν νέες μελέτες και πανεπιστημιακές έρευνες, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ι. Μονή Χρυσοπηγής, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις (Οινοποιείο Πνευματικάκη, ΒΙΟΛΕΑ, TERRA CRETA κ.ά.).

tetarto des-1tetarto des-3tetarto destetarto des-2