Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος 6/2009

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.666/Φ.5.1                                        Εν Κισάμω τη 13η Οκτωβρίου 2008

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 6/2009

 

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες

και τον φιλόθεο λαό των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου

          

Αγαπητοί μου αδελφοί, ευλογημένα τέκνα των Επαρχιών μας Κισάμου και Σελίνου

Ζώντας μέσα στη ευφροσύνη και την ανεκλάλητη χαρά της παρουσίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ο Οποίος μας χάρισε το διήμερο της 6ης και 7ης Οκτωβρίου την χαρά της παρουσίας του τιμίου προσώπου Του, μας ευλόγησε και μας δίδαξε με την απλότητα και ταπεινότητά Του, επικοινωνώ μαζί σας θέλοντας και με τον τρόπο αυτό να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την παρουσία και συμμετοχή σας στην μεγάλη και ιστορική αυτή επίσκεψη για την Μητρόπολή μας.

Ο ενθουσιασμός και αυθορμητισμός σας, τα αισθήματα σεβασμού και τιμής που δείξατε προς τον Πατριάρχη του Γένους, το πλατύ χαμόγελό σας και η αγάπη με την οποία Τον περιβάλλατε καθ  ὅλες τις παραστάσεις και παρουσίες Του ανάμεσά μας, Τον γέμισαν χαρά και κατ  ἐπανάληψη εξέφρασε την ευαρέσκειά Του προς όλους και για όλα. Καμάρωσε τα παιδιά μας στα πρόσωπα των μαθητών, χα-ρηκε την λεβεντιά της Κρήτης βλέποντας τα κρητικόπουλα και τους παραδοσιακους Συλλόγους, αντάμωσε τους μεσήλικες και τους γέροντες των Επαρχιών μας και συγκινήθηκε με την συναναστροφή και επικοινωνία αυτή. Η ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα αυτό της Μητροπόλεως μας διατράνωσε για άλλη μία φορά τους ακατάλυτους δεσμούς του ευσεβούς λαού μας με την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Ηγούμενο της Ορθοδοξίας τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ο Οποίος ενσαρκώνει και εκφράζει ολόκληρη τη Ρωμιοσύνη. Σας αξίζει κάθε τιμή και έπαινος.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Επ  ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής και αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την συμμετοχή και παρουσία σας στο ιστορικό και μεγάλο αυτό γεγονός, σας ενημερώνω ότι η Μητρόπολίς μας θα έχει την μεγάλη ευλογία και χαρά να φιλοξενήσει από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Επισκόπου Κριμαίας του Ιατρού και Θαυματουργού. Οι θαυματουργικές επεμβάσεις του Αγίου Λουκά του Ιατρού είναι αμέτρητες και πλήθος πονεμένων και εμπερίστατων αδελφών μας καταθέτουν την μαρτυρία τους από την ευεργετική παρουσία του Αγίου στην ζωή τους. Το Ιερό Λείψανο θα συνοδεύουν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά Πανοσιολογιώτατος π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, η εγγονή του Αγίου ως επίσης και ένας νέος από την Ουκρανία – ζωντανή μαρτυρία θαυματουργικής επεμβάσεως του Αγίου. Ο Άγιος Λουκάς Επίσκοπος Κριμαίας θα ευλογήσει και τις δύο Επαρχίες της Μητροπόλεώς μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο θα σας ανακοινώσουν οι Ιερείς μας.

Παρακαλούμε λοιπόν και προσκαλούμε όλους σας όπως προσέλθετε τόσο στις Ιερές Ακολουθίες και τις Θείες Λειτουργίες που θα τελεστούν το τριήμερο αυτό στις κατά τόπους περιφέρειες της Μητροπόλεώς μας, ως επίσης και στην ομιλία που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης και ώρα 19.30 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, όπου θα ομιλήσει ο π. Νεκτάριος, η εγγονή του Αγίου και θα ακούσομε την ζωντανή μαρτυρία θαυματουργικής επεμβάσεως του Αγίου στο παιδί από την Ουκρανία. Στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε έχομε όλοι μας ανάγκη από την χάρη και την ευλογία των Αγίων μας για να αντλούμε δύναμη και να συνεχίζομε τον αγώνα μας. Ο Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας ο Ιατρός και Θαυματουργος, μπορεί να μας χαρίσει αυτή την δύναμη και ευλογία.

Ας προσέλθομε λοιπόν να λάβομε την ευχή και ευλογία Του.

Στους ευλαβείς προσκυνητές θα δοθεί ως Ευλογία η Εικόνα του Αγίου μετά τεμαχίου αμφίων ευλογημένο στο Ιερό και Σεβάσμιο Λείψανό Του.

       

Μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης,


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
† Ο Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ

 ***

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ, ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

 

18.30   Υποδοχή Ιερού Λειψάνου (Ι. Μητροπολ. Ναός) – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

21.30   Όρθρος-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Πέμπτη  22  Οκτωβρίου 2009

 

07.30   Όρθρος – Θεία Λειτουργία

12.00   Ιερά Παράκλησις – Αναχώρησις Ι. Λειψάνου δια την Ι.Μ. Γωνιάς

17.30   Υποδοχή Ιερού Λειψάνου εις Ι. Μ. Γωνιάς – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

19.30   Ομιλία εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης υπό του π. Νεκταρίου, της εγγονής του Αγίου Λουκά και μαρτυρία του παιδιού από την Ουκρανία.

21.30   Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (Ι. Μ. Γωνιάς)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

 

08.30   Αναχώρησις Ιερού Λειψάνου δια Παλαιόχωρα

13.00   Υποδοχή Ι. Λειψάνου – Ι. Παράκλησις εις Ι.Ν. Ευαγγ. Θεοτόκου Παλαιοχώρας

14.30   Αναχώρησις Ιερού Λειψάνου