Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος 2/2009

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.115/Φ.5.1                                              Εν Κισάμω τη 24η Φεβρουαρίου 2009

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2/2009

      

«Ανέτειλε το έαρ της νηστείας και το άνθος της μετανοίας…»

       

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Αξιωνόμαστε και πάλιν να εισέλθωμεν εις την όμορφη, ευλογημένη και κατανυκτική αυτή περίοδο του Εκκλησιαστικού μας έτους, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία αποτελεί μέγα πνευματικό θησαυρό και δώρο, παράλληλα δε και ευκαιρία πνευματικού αναβαπτισμού. Ευκαιρία, «καιρό» να στρέψουμε την προσοχή και τον αγώνα μας στην καλλιέργεια της ψυχής δια της μετανοίας και της προσευχής. Για να μπορέσομε να γίνομε μάρτυρες της Αναστάσεως και να βιώσομε το μέγα αυτό γεγονός είναι αναγκαίο να πορευτούμε στον δρόμο του Γολγοθά. Είναι αναγκαίο να εναρμονιστούμε με την προτροπή του ιερού υμνωδού, ο οποίος παραγγέλλει: «… αφήσωμεν της σαρκός την ευπάθειαν, αυξήσωμεν της ψυχής τα χαρίσματα, συγκακοπαθήσωμεν ως δούλοι Χριστού, ίνα συνδοξασθώμεν ως τέκνα Θεού». Χρειάζεται να εισέλθομε εις τα ενδότερα της ψυχής μας και να αναλογισθούμε τις ανάγκες και την κατάσταση της ζωής μας. Γόνιμος και καρποφόρος πνευματικός αγώνας προϋποθέτει να ακούσομε τον ιερό υμνωδό: «και αναλαβόντες την πανοπλίαν του Σταυρού, τω εχθρώ αντιμαχησώμεθα, ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την πίστιν και ως θώρακα την προσευχήν και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην∙ αντί μαχαίρας την νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν». Προσευχή, ελεημοσύνη, νηστεία είναι το τρίπτυχο της πορείας μας προς την Ανάσταση. Ας αναλογισθούμε και συνειδητοποιήσομε ακόμα περισσότερο την ιερή αυτή περίοδο την ευθύνη μας ενώπιον Θεού και ανθρώπων και το φορτίο που καλούμεθα και οφείλομε να κρατήσωμε όχι μόνον για την ιδική μας πνευματική ανύψωση και προκοπή, αλλά και για τον λαό του Θεού τον οποίον, δια του Επισκόπου, μας εμπιστεύτηκε η Θεία Πρόνοια.

Παραγγέλω, λοιπόν, και παρακαλώ όπως την ιερή αυτή περίοδο τελείτε ανελλιπώς και απαρεγκλήτως στις Ενορίες σας όλες τις διατεταγμένες Ιερές Ακολουθίες: Τα Ιερά Απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, (να τελεστούν ει δυνατόν σε όλες τις Ενορίες, μερίμνη και ευθύνη των Αρχιερατικών Επιτρόπων, οι Ιερείς κατά ομάδες κάθε εβδομάδα και σε άλλη Ενορία), τους Χαιρετισμούς ως και κάθε άλλη Ιερή Ακολουθία της περιόδου αυτής. Όσοι εξ  ὑμῶν διακονείτε περισσότερα του ενός χωριά, παρακαλείσθε όπως εγκαίρως ανακοινώσετε εις τους Ενορίτες σας το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών για να γνωρίζουν και να έχουν την δυνατότητα συμμετοχής. Εύχομαι και παραγγέλω όπως το φαινόμενο παρελθόντων ετών της ελλιπούς η ακόμα και άνευ ενημερώσεως του ποιμνίου τελέσεως Ακολουθιών να μην επαναληφθεί.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Συνημμένως αποστέλλω το πρόγραμμα Λειτουργικής κίνησεως μας για την παρούσα περίοδο. Όπως διαπιστώνετε περιλαμβάνει πλήθος Ιερών Ακολουθιών σε καθημερινή βάση. Γίνεται κατανοητό πιστεύω ότι δεν επιτρέπεται ο Επίσκοπος να οργώνει την Μητρόπολη και να υπάρχουν Ιερείς που να μην τελούν καθημερινώς και ανελλιπώς τις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου. Παρακαλώ λοιπόν και παραγγέλω όπως σταθείτε με συνέπεια και υπευθυνότητα ενώπιον της αποστολής και της διακονίας σας.

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Ως γνωρίζετε το εσπέρας της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης, στο τέλος του οποίου ο Επίσκοπος και ο Ιερός Κλήρος ζητούν συγγνώμη μεταξύ τους και εν συνέχεια από το εκκλησίασμα. Ο λαός έρχεται κατόπιν για να ασπασθεί το χέρι του προεξάρχοντος και να λάβει εντός του Ιερού Ναού την πρώτη «συγχώρεση», σαν ευλογία, για να μπορεί να αγωνιστεί στο πνευματικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Εσπερινός αυτός θα τελεστεί και εφέτος εις την Ιερά Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, το εσπέρας της Κυριακής, 1η Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ. Του Εσπερινού θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα, πνευματική ομιλία. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε και προτρέψετε τους Ενορίτες σας εξηγώντας τους την σπουδαιότητα και ωφέλεια της ακολουθίας αυτής. Καλείσθε δε άπαντες και άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως όπως συμμετάσχετε.

 

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΙΣ

Το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 7 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσομε Ιερατική Σύναξη, στην έδρα της Μητροπόλεώς μας, στην οποία η συμμετοχή όλων των Κληρικών μας είναι υποχρεωτική. Εσωκλείομε Εγκύκλιο με το σχετικό πρόγραμμα.

 

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται κάθε Κυριακή απόγευμα στον Μητροπολιτικό μας Ναό και τον Άγιο Σπυρίδωνα εναλλάξ μετ  Ἀρχιερατικῆς χοροστασίας και πνευματικής ομιλίας η οποία θα ακολουθεί του Εσπερινού. Όπως διαπιστώνετε από το συνημμένο πρόγραμμα άξιοι και ικανοί ομιλητές έχουν κληθεί και θα αναπτύξουν τα θέματά τους. Οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας της Δυτικής Κισάμου παρακαλούνται όπως μετέχουν απαρέγκλιτα ως επίσης και όσοι εκ των άλλων Περιφερειών επιθυμούν. Θεωρούμε χρήσιμη και ωφέλιμη την συμμετοχή πάντων υμών. Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί είναι ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής για τούτο τον λόγο και παραγγέλομε όπως ανακοινώνετε κάθε εβδομάδα τόσον την Παρασκευή εις τους Χαιρετισμούς, όσον και εις την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Εκκλησίασμά σας τον ομιλητή και το θέμα, με την προτροπή της συμμετοχής. Επ ευκαιρία σημειώνομε για άλλη μία φορά την αναγαιότητα όπως ο Ιερός Ναός και το γενικώτερο κλίμα στις Ιερές Ακολουθίες των ημερών πρέπει να είναι προσαρμοσμένα κατάλληλα με το κλίμα της περιόδου και ανάλογα με το ήθος των πιστών. Η κατάνυξη, η ιεροπρέπεια, η σεμνότης συμβάλλουν και εμπνέουν τους πιστούς.

 

ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ

Την περίοδο αυτή οι πιστοί ζητούν να εξομολογηθούν. Ακόμη άλλοι προσέρχονται για πρώτη φορά. Παρακαλώ να είσθε συνεπείς στο καθήκον αυτό και να το ασκήτε συμφώνως με τις προϋποθέσεις της Εξομολογητικής μόνον οι εντεταλμένοι Πνευματικοί. Σας ενημερώνομε επίσης ότι για τον λόγο αυτό έχει κληθεί και θα είναι κοντά μας ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Αντίπας από το μεσημέρι της Τρίτης 17ης Μαρτίου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20ης Μαρτίου. Εάν τινές εξ  ὑμῶν επιθυμείτε να έλθει ο π. Αντίπας και να εξομολογήσει εις την Ενορία σας παρακαλούμε όπως ενημερώσετε έγκαιρα το Ιδιαίτερο Γραφείο μας, (υπεύθυνος π. Ειρηναίος), για τον καταρτισμό του Προγράμματός του.

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Στον Εσπερινό της Αγάπης ο οποίος θα τελεστεί εις την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα καλούνται όπως λάβουν μέρος άπαντες οι Ιερείς της Ανατολικής Κισάμου, ως επίσης και όσοι άλλοι εκ των λοιπών Αρχιερατικών Περιφερειών το επιθυμούν.

Παρακαλούνται, τέλος, όπως οι εν Καστελλίω διαμένοντες Ιερείς συμμετέχουν εις τις Ορθρινές Ακολουθίες της περιόδου, συμφώνως προς το χειρόγραφο σημείωμα.

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

«Δεύτε συνέλθωμεν, εν τω ταμείω της ψυχής, Κυρίω τας ευχάς αποδιδόντες, και βοώντες· Πατερ ο εν ουρανοίς, τα οφειλήματα ημών, άνες και άφες, ως μόνος εύσπλαγχνος».

Ο Θεός μας αξιώνει και θέτει στην διάθεσή μας τα σωστικά μέσα της Χάριτός Του για να προκόψωμεν, στην αρετή και να τελειοποιηθώμεν, να ωριμάσωμεν, τόσο μέχρι να φθάσωμεν «εις άνδρα τέλειον εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». Ας αγωνιστούμε την όμορφη και κατανυκτική αυτή περίοδο που ανοίγεται ενώπιόν μας. Να δώσομε την καλήν μαρτυρία της εν Χριστώ ζωής για να μπορέσωμε την φρικτή ώρα της κρίσεως να έχομε την «καλήν απολογίαν». Ας επωφεληθώμεν εμείς και ας βοηθήσωμεν και τους πιστούς μας.

Καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Καρποφόροι, πνευματικοί, νικηφόροι οι αγώνες σας και τα παλαίσματά σας. Ο Θεός μαζί σας πάντοτε.

Μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κισάμου & Σελίνου
Αμφιλόχιος