Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος 1/2009

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.35/Φ.5.1                                                   Εν Κισάμω τη 26η Ιανουαρίου 2009

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1/2009

 

    

Αγαπητοί μου αδελφοί, τέκνα των Επαρχιών μας Κισάμου και Σελίνου,

Στην απαρχή του νέου έτους επικοινωνούμε με όλους και όλες εσάς, τα πιστά και ευλαβή τέκνα των Επαρχιών μας, της Κισάμου και του Σελίνου, θέλοντας όχι μονον να ευχηθούμε στην αγάπη σας καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά, αλλά και να σας κάνομε κοινωνούς της προσπάθειας που γίνεται σε επίπεδο Νομού για την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολή της στην πληττόμενη περιοχή της Γάζας.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες και θεατές εγκληματικών ενεργειών που έγιναν εις βάρος αθώων αδελφών μας. Βρέφη, παιδιά, γυναίκες, άμαχος πληθυσμός, θύματα ενός ανελέητου πολέμου θυσιάστηκαν στο βωμό των συμφερό-ντων των εξουσιαστών και αρχόντων του αιώνος τούτου, του απατεώνος. Η απανθρωπιά και η κτηνωδία των ισχυρών της γης αποτυπώθηκε με τα πιο μελανά της χρώματα όχι μόνον στους τηλεοπτικούς φακούς αλλά και στις καρδιές όλων μας. Αγανάκτηση και οργή προς τους θύτες, πόνος και θλίψη προς τα θύματα. Η επόμενη μέρα μετρά όχι μόνον τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά και τους χιλιάδες ακρωτηριασμένους, λαβωμένους, άστεγους, ρακένδυτους, συνανθρώπους και αδελφούς μας, μεταξύ αυτών και πλήθος παιδιών, οι οποίοι προσπαθούν όχι μόνο να συνειδητοποιήσουν την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν αλλά και αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Ο αγώνας αυτός της επιβίωσης, γνωρίζομε όλοι πόσο δύσκολος και σκληρός είναι.

Σε αυτόν τον αγώνα τους, λοιπόν, καλούμεθα όλοι με έργα-πράξεις και όχι με λόγια να ανταποκριθούμε. Για το σκοπό αυτό οι Φορείς του Νομού Χανίων σε ειδική συνεδρία που έγινε πρόσφατα, στην οποία έλαβαν μέρος και οι δύο Μητροπολίτες του Νομού, αποφασίστηκε όπως συγκεντρωθούν χρήματα καθώς επίσης και συγκεκριμένα είδη τα οποία θα αποσταλούν με ειδική αποστολή στην πληγείσα περιοχή της Γαζας.

Τα είδη αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι: αλεύρι, όσπρια, ρύζι, λάδι και ζάχαρη, με ημερομηνία λήξεως τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά. Κεντρικός τόπος συγκέντρωσης για την περιφέρεια της Μητροπόλεώς μας είναι τα Γραφεία της Μητροπόλεως στο Καστέλλι.

Παρακαλούμε, λοιπόν, την αγάπη σας όπως ανταποκρινόμενοι στην έκκληση αυτή της Μητροπόλεώς μας διαθέσετε από το περίσσευμα της καρδιάς σας ότι νομίζετε, είτε σε χρήματα, είτε μέρος από τα παραπάνω αναφερόμενα είδη και τα προωθήσετε μέσω του Ιερέως της Ενορίας σας η τα φέρετε απευθείας εσείς στην Μητρόπολή μας. Όσα είδη συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στον κεντρικό φορέα που εδρεύει στα Χανιά για να προωθηθούν με ειδική αποστολή στις προαναφερόμενες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα Γραφεία της Μητροπόλεώς μας και την υπεύθυνη κ. Αντωνία Δαρατσιανού, τηλ. 28220-22128.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Είμαι βέβαιος ότι θα αναποκριθείτε ολοπρόθυμα στην έκκληση αυτή ανθρωπιάς και χρέους και θα αποδείξετε ότι ο τόπος μας, η Κίσαμος και το Σέλινο και οι άνθρωποί του, όλοι και όλες εσείς, στην ολισθηρή και απαξιωτική αυτή εποχή που ζούμε παραμένετε σταθεροί στις αξίες και τα ιδανικά, κόντρα στο πνεύμα των καιρών.

Ας μην λησμονούμε εξάλλου τον λόγο του Χριστού μας, ο Οποίος όχι μόνον στήριξε τους πονεμένους, αδικημένους και κατατρεγμένους του κόσμου, αλλά ταύτισε τον Εαυτό Του με αυτούς: «επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός, και περιεβάλετέ με, ησθένησα, και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με». (Ματθ. 25,35-36).

 

Μετ’ ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κισάμου & Σελίνου
Αμφιλόχιος