Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Έρανος Αγάπης 4/2008

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 1.305/Φ.5.1                                                   Εν Κισάμω, τη 10η Απριλίου 2008

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4η
(ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ 2008)

 

“Επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετε με, γυμνός, και περιεβάλετέ με,
ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με…”.
Ματθ. 25,35

«Επείνασα και μου δώσατε φαγητό, εδίψασα και με ξεδιψάσατε,
ξένος ήμουν και με φιλοξενήσατε, γυμνός και με ντύσατε,
ασθενής και με επισκεφθήκατε, στην φυλακή και ήλθατε να με δείτε…».

Με τους λόγους αυτούς, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Αιώνιος Διδάσκαλος της Αλήθειας και της Ζωής, ο Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός, δείχνει σε όλους μας τον τρόπο που χρειάζεται και που οφείλομε να πολιτευτούμε την βιωτή μας. Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτει και το κριτήριο, το μέτρο, δηλαδή, με το οποίο θα μας δεχθεί στην Πατρική Του αγάπη και αγκάλη. Και το κριτήριο αυτό δεν είναι άλλο από την αγάπη που εμείς θα δώσομε και θα προσφέρομε στον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι αναγκαίο να έχει κανείς πλούτη για να βοηθήσει. Φτάνει να έχει αγάπη. Εξ άλλου μεγαλύτερη αξία έχει η αγάπη όταν είναι θυσία και εκούσια στέρηση. Όποιος προσφέρει με αγάπη λαμβάνει από τον Θεό και χαίρεται εκείνα που έχει.

Είναι γνωστό ότι η Μητρόπολίς μας χρόνια τώρα έχει οργανώσει σειρά δραστηριοτήτων μέσω των οποίων ανακουφίζει σε καθημερινή βάση τις πολλαπλές ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας. Δύσκολο το έργο και μεγάλες οι ανάγκες για να επουλωθούν οι πληγές της φτώχειας, της δυστυχίας, του πόνου, της αρρώστιας, της μοναξιάς. Καθημερινά χτυπούν την πόρτα της Μητροπόλεώς μας αδελφοί μας Χρι-στιανοί και αλλοδαποί, όλοι παιδιά του ίδιου Θεού, και ζητούν – περιμένουν από την Εκκλησία χέρι βοηθείας. Η Μητρόπολίς μας παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητές της φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της να ανακουφίζει τις ανάγκες όλων αυτών των εμπερίστατων αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας του πόνου και της ανέχειας. Έργο σιωπηλό και αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό. Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεώς μας στηρίζει και ενισχύει, σε συστηματική και τακτική βάση, μεγάλο αριθμό ανήμπορων αδελφών μας. Εμπερίστατες οικογένειες, ασθενείς, άνεργοι, οικονομικοί μετανάστες είναι μερικές από τις ευπαθείς ομάδες που δέχονται την στήριξη και αρωγή του Φιλοπτώχου. Παράλληλα φροντίζει για την αγορά φαρμάκων σε άπορους αδελφούς μας, την αποστολή στο εξωτερικό ασθενών ως και την ενίσχυση σπουδαστών και φοιτητών.  Το Ταμείο αυτό στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην δική σας προσφορά αγάπης και φιλο-τιμίας αφού η Μητρόπολίς μας δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους εκτός κάποια ελάχιστα έσοδα από τις Ενορίες της. Περιουσία της είστε εσείς τα ευλογημένα παιδιά των Επαρχιών μας που εμπιστεύεστε το περίσσευμα της αγάπης σας στα χέρια της Εκκλησίας για να μεταμορφωθεί σε «έλαιον και οίνον» υπέρ των εχόντων ανάγκη αδελφών μας. Γι αυτή σας την εμπιστοσύνη σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε.

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας μας,

Από 20ης έως και 30ης Απριλίου θα διεξαχθεί στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας ο ετήσιος Έρανος Αγάπης για την ενίσχυση του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της  Μητροπόλεώς μας. Η Μητέρα μας Εκκλησία θα κρούσει και πάλι την πόρτα της καρδιάς σας και παρακαλώ θερμά όπως ανταποκριθείτε στο κάλεσμά της.

Ευχόμενος προς όλους σας ευλογημένη, σταυροαναστάσιμη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, καλή Ανάσταση και ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας, διατελώ,

 

Μετά πατρικών ευχών και πολλής της εν Κυρίω αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κισάμου και Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ