Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Μ. Τεσσαρακοστής 2008

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.163/Φ.5.1                                                   Εν Κισάμω, τη 27η Φεβρουαρίου 2008

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2α

 

Προς

Τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους

και τις Μοναστικές Αδελφότητες

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Κισάμου & Σελίνου Εις τας έδρας αυτών

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Η Χάρις και το άπειρον έλεος του Αγίου Τριαδικού Θεού μας αξιώνει να εισέλθωμε και πάλιν, εντός ολίγων ημερών, εις την όμορφη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η ευλογημένη αυτή περίοδος είναι μία ευκαιρία τακτοποιήσεως των εκκρεμοτήτων μας, επιγνώσεως και διορθώσεως, ψυχικής αναγεννήσεως και πνευματικής καρποφορίας, συμφιλιώσεως με το Θεό και αποκαταστάσεως. Εάν όλα αυτά ισχύουν για τον ευσεβή λαό μας, πολύ περισσότερο χρειάζεται να γίνουν πράξη από εμάς τους διακόνους και μύστες της Θείας Χάριτος. Για τον λόγο αυτό από την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας συνιστά, εκτός των άλλων, αδιάλειπτη προσευχή που μας ανακουφίζει και μας επιτρέπει να μιλάμε με τον Θεό και να φθάνουμε μέχρι το Θρόνο Του. Μας παρακινεί για νηστεία «ήτις εκτέμνει πάσαν κακίαν» και συντελεί σε μία κάθαρση σωματική και ψυχική, που την νιώθουν μόνο όσοι την έχουν δοκιμάσει. Μας προτρέπει σε μετάνοια, που κρατάει στα χέρια της το κλειδί του Παραδείσου και που μας αναδίδει την ομορφιά, που έκλεψε και κατάστρεψε η αμαρτία. Μας συνιστά την ταπείνωση, που οι Πατέρες την ονομάζουν «υψοποιόν» και μας συμβουλεύει να μισήσουμε τον εγωισμό, γιατί τον μισεί και ο Θεός και μάλιστα Εκείνος «υπερήφανοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν». Μεγάλη η ευθύνη και βαρύ το φορτίο που καλούμεθα και οφείλομε να κρατήσωμε όχι μόνον για την δική μας πνευματική ανύψωση, προαγωγή και προκοπή, αλλά και για τον λαό του Θεού που, δια του Επισκόπου, μας εμπιστεύτηκε η Θεία Πρόνοια.

Παρακαλώ, λοιπόν και παραγγέλλω, όπως την Ιερή αυτή περίοδο τελείτε ανελλιπώς στις Ενορίες σας όλες τις διατεταγμένες Ιερές Ακολουθίες: Μεγάλα Απόδειπνα, Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, (να τελεστούν ει δυνατόν σε όλες τις Ενορίες, μερίμνη και ευθύνη των Αρχιερατικών Επιτρόπων, κατά ομάδες οι Ιερείς κάθε εβδομάδα και σε άλλη Ενορία), Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, ως και κάθε άλλη Ιερή Ακολουθία της περιόδου αυτής. Όσοι εξ υμών διακονείτε περισσότερα του ενός χωριά παρακαλείσθε όπως εγκαίρως ανακοινώσετε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών σε κάθε χωριό για να γνωρίζουν οι πιστοί ποιές Ακολουθίες και πότε θα γίνουν εις το χωριό τους. Φροντίστε επίσης όπως καλύψετε τις λατρευτικές ανάγκες συνόλου του χώρου της διακονίας σας προς αποφυγήν τυχόν παραπόνων και παρεξηγήσεων. Σημειώνω, μετά λύπης πολλής, ότι κατά την παρελθούσα Μ. Τεσσαρακοστη υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι Ακολουθίες ετελούντο ελλιπώς η ακόμα και άνευ ενημερώσεως του ποιμνίου. Πατρικώς και αδελφικώς παραγγέλλω όπως τέτοια φαινόμενα εξαλειφθούν παντελώς.

Συνημμένως αποστέλλω το πρόγραμμα Λειτουργικής κίνησης του Επισκόπου για την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. Όπως θα δείτε περιλαμβάνει εξήντα (60) Ιερές Ακολουθίες. Την ώρα που αναφέρεται εις το Πρόγραμμα θα φροντίζει ο Ιερέας της Ενορίας που θα υποδεχθεί τον Επίσκοπο να είναι έτοιμος αναμένοντάς τον μετά ράσου και καλυμμαυχίου εις την είσοδο του Ναού. Με την είσοδο του Αρχιερέως θα αρχίζει η Ακολουθία με Αρχιερατική χοροστασία. Η καθαριότητα, ευταξία και φροντίδα τόσον του Ιερού Ναού όσον και του Ιερού Βήματος θεωρείται δεδομένη και ιδιαίτερα παρακαλώ και επιμένω όπως επιμελείσθε του τόσο σοβαρού αυτού θέματος. Ακαταστασίες, προχειρότητες, απροσεξίες εντός του Ναού ως και εντός του Ιερού Βηματος δεν δικαιολογούνται. Περί όλων αυτών ημπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερη Εγκύκλιό μας.

Κατανοητό, υποθέτω είναι από όλους, ότι δεν επιτρέπεται ο Επίσκοπος να οργώνει την Μητρόπολη και να υπάρχουν Ιερείς που να μην τελούν καθημερινώς και ανελλιπώς τις Ακολουθίες της περιόδου. Παρακαλώ, λοιπόν, όπως σταθείτε με υπευθυνότητα και συνέπεια ενώπιον της αποστολής και της διακονίας σας.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Το εσπέρας της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης, στο τέλος του οποίου ανταλλάσσεται ο ασπασμός της συγγνώμης, ώστε με ελαφρή την συνείδησή μας να ξεκινήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα, για την κατάκτηση της αρετής. Ο Εσπερινός αυτός θα τελεστεί εις την Ιερά και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, το εσπέρας της Κυριακής 9 Μαρτίου και ώρα 4.30 μ.μ. Του Εσπερινού θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πνευματική ομιλία εισαγωγική στο πνεύμα της Μ. Τεσσαρακοστής. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους Ενορίτες σας και, αφού τους εξηγήσετε την σπουδαιότητα και την ωφέλεια της ακολουθίας αυτής, τους προτρέψετε όπως συμμετάσχουν. Μαζί με τους Ενορίτες σας καλείσθε άπαντες όπως συμμετάσχετε.

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ

Κάθε Κυριακή απόγευμα θα τελούνται στον Μητροπολιτικό μας Ναό και στον Άγιο Σπυρίδωνα, εναλλάξ, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, μετ Ἀρχιερατικῆς χοροστασίας. Του Εσπερινού θα ακολουθεί πνευματική ομιλία από καταξιωμένους και έμπειρους ομιλητές, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα. Παρακαλείσθε οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας της Δυτ. Κισάμου, όπως συμμετέχετε απαρέγκλιτα, ως και όσοι εκ των λοιπών Περιφερειών επιθυμούν. Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί είναι ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής που δεν έχομε το δικαίωμα να τις καρπούμεθα μονον εμείς οι κληρικοί για τούτο και παρακαλείσθε όπως τόσον την Παρασκευή εις τους Χαιρετισμούς, όσον και εις την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ανακοινώνετε από άμβωνος τον ομιλητή και το θέμα κάθε Εσπερινού και παροτρύνετε τους ενορίτες σας όπως συμμετάσχουν.

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την Δευτέρα, 7 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εις τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου εκδήλωση Εσπερίδα Βυζαντινής Μουσικής με ύμνους της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδος, τους οποίους θα αποδώσουν ο γνωστός πρωτοψάλτης κ. Θεόδωρος Βασιλικός και ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού μας Ναού και Γραμματεύς της Μητροπόλεώς μας κ. Αντώνιος Βακάκης. Τον σχολιασμό των ύμνων θα κάνει ο κ. Γεώργιος Πευκιανάκης, ΦιλόλογοςΛυκειάρχης. Είναι, νομίζομεν, μια ευκαιρία να ακούσωμε ορισμένους ύμνους της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής στην αυθεντική τους μορφή από καταξιωμένους και έμπειρους ιεροψάλτες, μιας και στις επαρχίες δεν έχωμε την ευκαιρία για τέτοια ακούσματα. Γι’ αυτό και σας καλούμεν όχι μόνο να παραστείτε στην εκδήλωση αυτή αλλά αφού τελέσετε ένωρίτερον την Ακολουθίαν του Μ. Αποδείπνου εις την Ενορίαν σας, προτρέψετε και τους Ενορίτες σας να την παρακολουθήσουν.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Κατά τον Εσπερινό της Αγάπης εις την Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς καλούνται άπαντες οι Ιερείς της Ανατ. Κισάμου όπως λάβουν μέρος ως και όσοι εκ των λοιπών Αρχιερατικών Περιφερειών το επιθυμούν. Σε όσες Ενορίες της Ανατ. Κισάμου εορτάζεται η εορτή του Αγίου Γεωργίου ο Εσπερινός θα γίνει μετά τον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή Γωνιάς δηλ. περί ώραν 19.00 μ.μ.

Παρακαλούνται, τέλος, οι εν τω Καστελλίω διαμένοντες Ιερείς όπως συμμετέχουν εις τις Ορθρινές Ακολουθίες της περιόδου, οι οποίες τελούνται, εναλλάξ ανά εβδομάδα, εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό και εις τον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος, συμφώνως προς το επισυναπτόμενο σημείωμα.


Αγαπητοί μου αδελφοί, συνεργοί εν τη Εκκλησία,

Με όλα όσα η παράδοση της Ορθοδοξίας μας προσφέρει είναι μία ζωογόνος ανάσα μέσα στην πιεστική καθημερινή αγχώδη αναζήτηση της ζωής, είναι ένα πνευματικό φίλτρο που καθαρίζει την ψυχή μας από τα βακτιρίδια των παθών και απομακρύνει τα παράσιτα των δελεαστικών ήχων του λογισμού μας. Ας βιώσομε «μετα αληθινής καρδίας» (Εβρ. 10,22) την Αγία αυτή περίοδο, διότι εμείς οι Οικονόμοι των Θείων Μυστηρίων «ουκ εσμέν υποστολής εις απώλειαν, αλλά πίστεως εις περιποίησιν ψυχής» (Εβρ. 10,39). «Ει τις λαλεί ως λόγια Θεού• ει τις διακονεί, ως εξ ισχύος, ης χορηγεί ο Θεός ίνα εν πάσι δοξάζηται ο Θεός δια Ιησού Χριστού, ω εστιν η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων αμήν» (Α Πέτρου 4,11). Ας δώσωμε, λοιπόν, αδελφοί μου, πρώτοι εμείς την καλήν μαρτυρίαν της εν Χριστώ ζωής.

Καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, νικηφόροι και καρποφόροι οι πνευματικοί αγώνες σας.

 

Μετά πατρικών ευχών και πολλής της εν Κυρίω αγάπης

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Κισάμου και Σελίνου

ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ