Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Έρανος Αγάπης 2/2012

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.216/Φ.5.1                                                            Εν Κισάμω τη 20η Μαρτίου 2012

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (2/2012)

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες

και τον φιλόθεο λαό των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου 

“Μακάριόν εστι μάλλον διδόναι η λαμβάνειν”

(Πραξ. 20,35).

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Είναι πιο ωφέλιμο να προσφέρει κάποιος παρά να λαμβάνει. Με τους λόγους αυτούς του Αποστόλου Παύλου η Μητέρα μας Εκκλησία κρούει την πόρτα της καρδιάς σας επαιτούσα για τους εμπερίστατους και κοινωνικά – οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας. Ανοίξτε, αδελφοί μου, την καρδιά σας και δώστε αγάπη στον συνάνθρωπό μας, τον «άλλο», τον «ξένο», που είναι «εικόνα Θεού», η ζωντανή παρουσία του Θεού στον κόσμο. Μία εικόνα πληγωμένη, ματωμένη, προδομένη και εγκαταλελειμμένη από την απανθρωπιά και αναλγησία των καιρών μας.

Τα αδηφάγα και ακόρεστα ένστικτα του υπερκαταναλωτισμού, οδήγησαν πολλούς συνανθρώπους μας στην εξαθλίωση, την πείνα, τα συσσίτια, το ψάξιμο των σκουπιδοτενεκέδων. Τα παιδιά μας σε υποσιτισμό. Πληθαίνουν τα λιποθυμικά επεισόδια μαθητών στα Σχολεία μας. Ο… «πολιτισμός» της υπερβολής, του περίσσιου, του περιττού, του «φαίνεσθαι», που επιλέξαμε ως τρόπο και στάση ζωής, οδήγησε στην απώλεια της αξιοπρέπειάς μας. Φτώχυνε όχι μόνον την οικονομία μας, αλλά και τα συναισθήματά μας.

Στα συντρίμμια όλων αυτών καλούμεθα να ονειρευτούμε, να χτίσομε, να οραματιστούμε. Παράλληλα όμως, αδελφοί μου, οφείλομε να στηρίξομε, στην πράξη και όχι στα λόγια, τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος οδηγημένος στο χείλος της αβύσσου περιμένει το δικό μας χέρι βοήθειας για να κρατηθεί, να αντέξει, για να μην αποκάμει.

Η Μητρόπολίς μας, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητές της, φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της να ανακουφίζει ανάγκες εμπερίστατων και οικονομικά αδύναμων αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας του πόνου και της ανέχειας. Έργο σιωπηλό και αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό. Το Ταμείο αυτό στηρίζει και ενισχύει σε συστηματική και τακτική βάση μεγάλο αριθμό ανήμπορων συνανθρώπων μας. Εμπερίστατες οικογένειες, ασθενείς, άνεργοι, νεόπτωχοι, υπερήλικες, οικονομικοί μετανάστες, είναι μερικές από τις ευπαθείς ομάδες που δέχονται την στήριξη και αρωγή της Εκκλησίας. Παράλληλα φροντίζει για την αγορά φαρμάκων σε άπορους αδελφούς μας, για την αποστολή στο εξωτερικό ασθενών, για την ενίσχυση ενδεών μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών. Κατά το παρελθόν έτος διέθεσε το ποσόν των σαράντα χιλιάδων ευρώ, (40.000€), για την κάλυψη τέτοιων αναγκών.

Αδελφοί μου,

Ο παραπάνω απολογισμός δεν έχει σκοπό την προβολή των δήθεν…. «καλών» μας έργων, αλλά την ενημέρωση της αγάπης σας για τον αγώνα, την προσπάθεια και την αγωνία μας στην διακονία της φιλανθρωπίας και του πόνου. Αν κάτι καλό γίνεται, αυτό οφείλεται σ’ εσάς, γιατί το Φιλόπτωχο αυτό Ταμείο στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην δική σας προσφορά αγάπης και φιλοτιμίας, αφού η πολύτιμη και εκλεκτή περιουσία της Μητροπόλεώς μας είστε όλοι εσείς, τα ευλογημένα παιδιά των Επαρχιών μας, που εμπιστεύεστε το περίσσευμα της αγάπης σας στα χέρια της Εκκλησίας για να μεταμορφωθεί σε «έλαιον και οίνον» υπέρ των εχόντων ανάγκη αδελφών μας. Γι’ αυτή σας την εμπιστοσύνη σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε.

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας μας,

Από 8 έως και 15 Απριλίου θα διεξαχθεί στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας ο ετήσιος Έρανος Αγάπης για την ενίσχυση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεώς μας. Γνωρίζομε και κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες των καιρών και των ημερών μας. Όμως δεν χρειάζεται να έχομε πλούτη για να βοηθήσομε. Φτάνει να έχομε αγάπη. Αρκεί να ενθυμούμεθα πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που περιμένουν το δικό μας χαμόγελο, την δική μας προσφορά αγάπης, το δικό μας χέρι για να κρατηθούν.

Ευχόμενος προς όλους σας ευλογημένη, σταυροαναστάσιμη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ