Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Χριστουγέννων 5/2012

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.947/Φ.5.1                                                          Εν Κισάμω τη 10η Δεκεμβρίου 2012

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

(5/2012)

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον φιλόθεο λαό των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου

«Σκέψου πόσο μεγάλο είναι να βλέπεις τον ήλιο να έχει κατέλθει από τους ουρανούς και να τρέχει πάνω στη γη και από εκεί να αφήνει παντού τις ακτίνες του. Όταν λοιπόν αυτό, αν συνέβαινε στον αισθητό ήλιο, θα άφηνε κατάπληκτους εκείνους που θα το έβλεπαν, σκέψου και συλλογίσου τώρα, πόσο μεγάλο είναι να βλέπεις τον Ήλιο της Δικαιοσύνης να αφήνει από την σάρκα Του τις ακτίνες και να καταυγάζει τις ψυχές μας».

(Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)

Αγαπητοί μου πατέρες και συλλειτουργοί, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα των Επαρχιών μας Κισάμου και Σελίνου,

Με τους λόγους αυτούς περιγράφει ο Ιερός Χρυσόστομος το μεγάλο γεγονός της Θείας Γέννας, της ελεύσεως και πάλι του Σαρκοφορεμένου Θεού μας στον κόσμο, έκφραση της αγάπης Του για τον κόσμο και το πλάσμα Του, τον άνθρωπο.

Χριστούγεννα: Ολόκληρη η κτίση σκιρτά και ευφραίνεται. Άγγελοι και άνθρωποι πνευματικώς πανηγυρίζουν. Εν χρόνω και τόπω ο Υιός και Λόγος γεννάται ως άνθρωπος και δια της ενανθρωπήσεώς Του λύει τα έργα του σκότους. “Ο Θεός εν σαρκί επέφανε τοις εν σκότει και σκια καθημένοις” (Ιδιόμελον της Λιτής των Χριστουγέννων). Το σκότος της αγνωσίας διαλύεται, καθώς ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης για να καταυγάσει με τις ακτίνες Του τις ψυχές μας και να θερμάνει τις καρδιές μας. Από την νύχτα εκείνη της Γεννήσεως, το Φως έρχεται να φωτίσει το σκοτάδι στις σκοτισμένες καρδιές των ανθρώπων, τις παγωμένες από το αίσθημα της ιδιοτέλειας που ζεσταίνονται στο άκουσμα του μεγάλου μηνύματος το οποίο πηγάζει από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Διερωτώμαι όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, στην χωρίς νόημα ζωή που επιλέξαμε τις τελευταίες δεκαετίες ως τρόπο και στάση ζωής, ζωή που καταναλώνουμε για να βρούμε νόημα ύπαρξης μέσα από την κατανάλωση, ζωή που το «άσκοπο συναγωνίζεται το παράλογο και τον αγώνα κερδίζει πάντα το τραγικό», κατά την ρήση του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ζωή που μέσα στους στολισμένους και φωταγωγημένους δρόμους των πόλεων, στην κοσμοσυρροή των πολυκαταστημάτων, κυκλοφορεί ανατριχιαστικά η παγωνιά της απουσίας του Θεού, διερωτώμαι λοιπόν, πόση χαρά, δύναμη και ελπίδα μπορεί να χαρίσει στον κόσμο και τον άνθρωπο η σημερινή μεγάλη ημέρα και εορτή της Χριστιανοσύνης; Διερωτώμαι επίσης τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τον τόπο, την κοινωνία μας, την πατρίδα μας, τον κόσμο όλο, όταν γύρω μας και ανάμεσά μας κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η εκμετάλλευση, η ανεργία, το άγχος, τα ναρκωτικά, οι απάτες, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, ο ρατσισμός, οι ανισότητες, οι βολεμένοι και οι υμέτεροι;  

Όμως… ακόμα και αν έτσι έχουν τα πράγματα αυτές οι άγιες ημέρες ας γίνουν αιτία να κάνουμε την αγάπη και την ελπίδα να φτερουγίσουν και πάλι πάνω από τον κόσμο μας και να τον κατακλύσουν. Ας τις μοιράσουμε απλόχερα στους γύρω μας, γιατί η αγάπη όσο την σκορπάς, τόσο αυτή πολλαπλασιάζεται και επιστρέφει περισσότερη πίσω. Ας συνειδητοποιήσομε πως ο Χριστός γεννάται και καθημερινά αναγεννάται στο πρόσωπο κάθε πονεμένου, καταφρονεμένου, απελπισμένου και απογοητευμένου συνανθρώπου μας. Στο πρόσωπο του «ξένου», του κάθε ξένου που αδιάφορα προσπερνάμε στην καθημερινότητα του βίου μας, του απογοητευμένου παιδιού που στενάζει κάτω από την μάστιγα των ναρκωτικών, του άνεργου, του άστεγου, του «νεόπτωχου», που βλέπει τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Στα πρόσωπα όλων αυτών ας αναζητήσομε τον γεννηθέντα Χριστό μας για να ανατείλει και πάλι στον κόσμο μας, μαζί με τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, η ελπίδα και η χαρά, για να ξαναβρούμε το χαμένο νόημα της ζωής μα και της υπάρξεώς μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το φετινό Άγιο Δωδεκαήμερο που ήδη διανύομε έχει για τον τόπο και την Μητρόπολή μας, την Ορθοδοξία όλη, ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα. Και τούτο γιατί η Αγία και Ιερά Συνόδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου συμπεριέλαβε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας τον μοναχό Νικηφόρο Τζανακάκη, τον Λεπρό, καταγώμενο εκ του χωρίου Συρικαρίου Κισάμου. Κατόπιν της πρόσφατης αυτής απόφασης αγιοκατάταξης του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, θα εορταστεί επίσημα και για πρώτη φορά η ιερά μνήμη του την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στην Κίσαμο. Κατά την Θεία Λειτουργία θα αναγνωσθεί, από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του. Σην μεγάλη, ιστορική και ευλογημένη αυτή ημέρα για τον τόπο και την Μητρόπολή μας σας περιμένομε όλους σας.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα αγαπητοί μου αδελφοί. Χριστός γεννάται και μαζί Του ας αναγεννηθούμε και εμείς. Υγιεινό, μεστό ουρανίων χαρίτων και δωρεών το επί θύραις νέον έτος 2013.


Μετ’ ευχών και πολλής της εν Κυρίω Τεχθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ