Skip to content Skip to footer

Κατανυκτικός Εσπερινός 21/4/2013

Το εσπέρας της E΄ Κυριακής των Νηστείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ι. Μητροπολιτικός μας Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στην πόλη της Κισάμου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Γερασίμου Μαρματάκη, Ηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγκαράθου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οσία Μαρία η Αιγυπτία. Υπόδειγμα Μετανοίας».

Ο ομιλητής, με λόγο απλό, κατανοητό, μεστό και ουσιαστικό μίλησε για την «ξεχασμένη», όπως είπε, αρετή της μετάνοιας, τους καρπούς και τα αποτελέσματα της στην ζωή του Χριστιανού. Αναφερόμενος σε παραδείγματα μέσα από το βίωμα και την εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας, σημείωσε την ανάγκη συνειδητοποίησης των συνεπειών που προκαλεί στον πιστό η δια της αμαρτίας εκτροπής της πορείας του και αναφέρθηκε  στον τρόπο και τον δρόμο της επιστροφής στην πατρική εστία. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της εξομολόγησης, ως έμπρακτη απόδειξη μετανοίας και την σημασία – αναγκαιότητα του πνευματικού πατρός στην πορεία του Χριστιανού προς την τελείωση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, ο οποίος όπως είπε έλκει την καταγωγή του εκ της ιστορικής και ευλογημένης Επαρχίας Σελίνου, παρότρυνε το πολυπληθές Εκκλησίασμα όπως μέσα στο πνεύμα της μετάνοιας όπως εύστοχα το περιέγραψε ο ομιλητής πορευθεί όχι μόνο την εναπομείνασα περίοδο της Αγίας Τεσσαρακοστής, αλλά και στην καθημερινότητα του βίου. «Από το πανηγύρι της χαράς που και πάλι μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία κατά την λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ας μην λείψει κανείς μας. Ας κάνομε όλοι μας πράξη τις παραγγελίες και προτροπές που ο εκλεκτός ομιλητής σήμερα κατέθεσε στην αγάπη μας, για να μπορέσομε ελευθερωμένοι και λυτρωμένοι απ΄ ότι μας κρατά δέσμιους στα χοϊκά και γήινα να πορευτούμε σε μια κοινή ανάσταση», κατέληξε.

img 4240aimg 4244a