Skip to content Skip to footer

Μνήμη Οσιομαρτύρων 24/5/2013

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο Επίσκοπος μας μετείχε στον πρώτο επίσημο εορτασμό των Αγίων ενδόξων Οσιομαρτύρων Ισαίου και Ιερεμίου, των εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πρέβελη μαρτυρικώς τελειωθέντων το έτος 1821, η μνήμη των Οποίων εορτάζεται στις 24 του μηνός Μαΐου.

Όπως αναφέρει ο Συναξαριστής: «Ούτοι οι μακάριοι του Χριστού Οσιομάρτυρες ήθλησαν εν έτει 1821, μηνί Μαίω, τη κδ (24), ημέρα Τρίτη, ότε συλληφθέντες υπό μιαρών Αγαρηνών, επιδραμόντων κατά της του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάνου του Θεολόγου περιωνύμου Μονής, της επιλεγομένης «Του Πρέβελη», και δεινώς βασανισθέντες, ανεσκολοπίσθησαν εν τόπω καλουμένω «Κρινέ Παπούρια» ή «Κεφάλια», κειμένω πλησίον της του Προδρόμου Μονής (Μετόχιου ούσης της ως άνω Ιεράς Μονής) και ούτω συνήφθησαν τοις απ΄ αιώνος Οσίοις και Μάρτυρσιν. Ετάφησαν δε υπό του τότε Καθηγουμένου Μελχισεδέκ (τουπίκλην Τσουδερού) έξω της Εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου, εν τω άνωθεν ειρημένω Μετοχίω….».

Οι τάφοι των Αγίων Οσιομαρτύρων Ησαίου και Ιερεμίου σώζονται μέχρι σήμερα στο «κάτω Μοναστήρι», όπως ονομάζεται, του Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη, το οποίο ανακαινίζεται. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο επιχώριος Επίσκοπος Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο Καθηγούμενος της Μονής Παν. Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος, αναφέρθηκε στον βίο και την άθληση των Αγίων Οσιομαρτύρων και ακολούθησε λιτάνευσης πέριξ του ανακαινισμένου Καθολικού της Μονής.

img 5051aimg 5059aimg 5061aimg 5096a