Skip to content Skip to footer

Εκδήλωση για την Μικρά Ασία 11/9/2013

Ενενήντα ένα χρόνια μετά την Γενεοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι καρτερικά περιμένουν την δικαίωση τους από την Διεθνή Κοινότητα, η Μητρόπολις μας οργάνωσε, το εσπέρας της Τετάρτης 11ης Σεπτεμβρίου, επετειακή εκδήλωση, στον πολυχώρο του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολυκέντρου της. Η εκδήλωση περιελάμβανε: Επιμνημόσυνη Δέηση, Ομιλία από την Μικρασιάτισα συγγραφέα κ. Ελευθερία Μπαντουράκη – Μπολέτη, με θέμα: «Ταξιδεύουν τα όνειρα μας στην γη της Ιωνίας», Έκθεση Φωτογραφίας.

Η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως διάνθισε την εκδήλωση με Μικρασιάτικα Τραγούδια. Η ομιλήτρια με λόγο βιωματικό, συναισθηματικό και επιφορτισμένη με συγκίνηση, ως πρόσφυγας της πρώτης γενιάς, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της εποχής, τον ξεριζωμό, την αλύτρωτες πατρίδες. Ζωντάνεψε η ιστορία, ξύπνησαν οι αναμνήσεις… Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιμένει την απάντηση του, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει θεωρηθεί κανείς ως αίτιος της γενεοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε την εκλεκτή ομιλήτρια ως και όλους τους παρευρισκόμενους, εκπροσώπους Συλλόγων Μικρασιατών, Φορείς και ανθρώπους του τόπου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μικρά Ασία… αλησμόνητες Πατρίδες. Τόποι μνήμης και αναφοράς… Εκεί που ανακατεύεται το δάκρυ του αποχωρισμού με τον ιδρώτα της αγωνίας, ο πόνος του ξεριζωμού με τον κλαυθμό της φυγής, εκεί η Μικρά Ασία του 1922. Πώς να λησμονήσει κανείς όλα αυτά.

Πατρίδες, σβησμένα καντηλέρια, κλειστές Εκκλησίες, όλο το βιός… Σε εποχές όπου οι Νεοέλληνες, ζώντας στην παραζάλη της ένδειας μας, αναζητούμε τις ρίζες μας αλλά και τρόπους υπέρβασης των πολλών αδιεξόδων της καθημερινότητας μας, το σημερινό αφιέρωμα στις αλησμόνητες Πατρίδες, τόπους αναφοράς και καταγωγής μας, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους το χρέος, όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, επίκαιρο όσο ποτέ: « μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου», παραφράζοντας το θα μπορούσαμε να πούμε «μη παρακαλώ σας μη λησμονούμε την Πατρίδα μας!», κατέληξε ο Επίσκοπος μας. Την εκδήλωση παρουσίασε η Φιλόλογος κ. Βασιλική Αλεξανδράκη.

img 6877img 6878img 6882img 6889

img 6892img 6895img 6897