Skip to content Skip to footer

Ιερατική Σύναξη 7/10/2013

Το εσπέρας της 7ης Οκτωβρίου στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμβάρι, πραγματοποιήθηκε Σύναξη των Ιερέων της Μητροπόλεως μας, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Παπανικολάου, Ιατρό, Θεολόγο, Καθηγητή Φυσιολογίας και Ιεραπόστολο. Την Σύναξη χαιρέτισε η εντεταλμένη Διευθύντρια της ΟΑΚ κ. Εμμανουέλλα Λαρεντζάκη, η οποία καλωσόρισε τους Συνέδρους στους χώρους της Ακαδημίας. Ακολούθησε καλωσόρισμα-χαιρετισμός εκ μέρους του Επισκόπου μας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαφύλαξης της ενότητος εντός του σώματος τόσο της Εκκλησίας, όσο και του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως μας. «Το μεγαλύτερο μυστήριο της Εκκλησίας μας, σημείωσε, είναι η ενότητα Της και η μεγαλύτερη αμαρτία είναι το να διασαλεύσει, να σχίσει κανείς την Εκκλησία. Να προσπαθήσει δηλ. να δημιουργήσει μερισμούς, ομάδες, φατρίες κ.α.».

Μίλησε επίσης για «πειρασμούς», όπως τους ονόμασε, που έχει να αντιμετωπίσει ο Κληρικός στην διακονία του. Μίλησε για τον πειρασμό της πνευματικής αυτάρκειας, που στερεί τον Ιερέα από τον αγιασμό του, τον πειρασμό της μη ενασχόλησης του Ιερέα με την καλλιέργεια της πνευματικής – εσωτερικής του ζωής, ως επίσης και για τον πειρασμό της υποκρισίας, που οδηγεί στην έλλειψη της αγάπης, η οποία όπως σημείωσε, αποτελεί την μεγαλύτερη φτώχια για έναν Κληρικό. Αναφέρθηκε επίσης στην φωνή της συνειδήσεως και στην καθαρότητα της βιωτής του Ιερέως. Τέλος έκανε αναφορά σε Πρακτικά θέματα Ποιμαντικής διακονίας και φροντίδας προς τον πάσχοντα και εμπερίστατο συνάνθρωπο μας.

Ο ομιλητής, ανέπτυξε το θέμα: «Το λειτουργικό & Ιερατικό ήθος». Αναφέρθηκε στον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης που ελλοχεύει εντός της Εκκλησίας, το κοσμικό πνεύμα, την κατάκριση, την διαφορά του Κληρικού τελετουργού από τον Κληρικό Λειτουργό του Θεού. Μίλησε επίσης για τον ησυχαστικό τρόπο, την Θεία Λειτουργία, την Θεία πείρα, την πνευματική χαρά, τον προσωπικό αγιασμό και την υπομονή, ιδιαίτερα γνωρίσματα τα οποία χρειάζεται να οριοθετούν την διακονία του κάθε Κληρικού. Ο ιδιαίτερα αξιόλογος και ουσιαστικός π. Ευάγγελος με τρόπο απλό, εμπειρικό, αυθεντικό, (μέσα από παραδείγματα) μίλησε στις καρδιές των Κληρικών της Μητροπόλεως μας και κατέθεσε τους δικούς του προβληματισμούς και αγωνίες. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος – συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων ποιμαντικής και πρακτικής φύσεως.

img 7268aimg 7277aimg 7281a