Skip to content Skip to footer

Εορτή Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού 3 & 4/1/2014

sios nikiforos banner 2014
Η Κίσαμος, το Σηρικάρι, γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού εόρτασε, σεμνοπρεπώς και μεγαλοπρεπώς την Ιερά Του μνήμη, στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου το διήμερο της μνήμης του Οσίου (3-4) Ιανουαρίου. Αρχιερατικός Εσπερινός, Εγκώμια, Ιερά Παράκλησις και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έψαλε και ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Οσίου την 1η στάση των Εγκωμίων Του.

Στην Θεία Λειτουργία, εκτός του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος. Τόσο στις Εσπερινές Ιερές Ακολουθίες, όσο και εις την Θεία Λειτουργία μετείχαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών απ΄ όλη την Μεγαλόνησο, συμπροσευχήθηκαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Εσφιγμένου Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Αδελφότητες Γυναικείων Μονών της Κρήτης και Ιερείς από την Μεγαλόνησο. Συγκινητική η συμμετοχή πλήθους πιστών που το διήμερο αυτό συνέρευσαν από ολόκληρη την Κρήτη για να λάβουν την ευλογία του Αγίου. Οι Ιερές Ακολουθίες του διημέρου, ποιηθείσες υπό του κ. Ιωάννου Παναγόπουλου, εψάλησαν για πρώτη φορά. Όπως σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, η Μητρόπολις μας βρίσκεται στα πρόθυρα έκδοσης η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη Ασματική Ακολουθία, εγκεκριμένη υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, την μέχρι σήμερα αδημοσίευτη Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, φωτογραφικό υλικό από τον πρώτο εορτασμό του, ως επίσης και αδημοσίευτες μαρτυρίες θαυματουργικών ευεργεσιών του Οσίου. Την έκδοση ευλογεί η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Επίσκοπος μας, αφού ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, τους Καθηγουμένους, τις Μοναστικές Αδελφότητες ως και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές για την συμμετοχή και συμπροσευχή τους, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε εποχές όπου ο κόσμος μας κείται στο σκοτάδι, όπου η αλαζονεία μέρους της κοσμικής εξουσίας, μεθυσμένη στην παραζάλη των αισθήσεων και παραισθήσεων της και παρασυρμένη από τα κατώτερα ένστικτα της, απροκάλυπτα και προκλητικά προσβάλλει βάρβαρα και βάναυσα τα ιερά και όσια του λαού που την εξέλεξε και που δήθεν τάχθηκε να υπηρετήσει, η μνήμη του οσίου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας, ότι οδυνηρότερη και τραγικότερη της σωματικής λέπρας είναι η πνευματική, αυτή που φαίνεται να κυριαρχεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πραγματικότητα. Για να μπορεί να ισορροπήσει η κοινωνία μας χρειάζεται και πάλι να λουστεί μέσα στην αρετή και αγιότητα, χωρίς την οποία θα ματαιοπονεί».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εξέφρασε την χαρά του για την εορτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, ο οποίος όπως είπε μπορεί να γίνει και πρότυπο της καθημερινότητας μας, καθώς η σωματική του ασθένεια, οι δοκιμασίες της ζωής, όχι μόνον δεν τον απογοήτευσαν, αλλά τον μεταμόρφωσαν σε «άνθρωπο του Θεού, χαριτωμένο και αγιασμένο».