Skip to content Skip to footer

Επιστημονική Ημερίδα για την αυτοχειρία 7/2/2014

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας, διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα για την αυτοχειρία. Στην Ημερίδα την οποία παρακολούθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες: Λάμπης, Συβρίτου Σφακίων κ. Ειρηναίος, Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ως επίσης και ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος, έλαβαν μέρος περί τους εκατόν τριάντα Ιερείς, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως και από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου.

Ειδικοί επιστήμονες – εισηγητές ανέλυσαν το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο αυτό φαινόμενο της αυτοχειρίας, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εκκλησία της Κρήτης, καθώς το Νησί μας, σύμφωνα με στατιστικές, έρχεται πρώτο σε περιστατικά ανά την Ελλάδα. Η Ημερίδα άρχισε με προσευχή από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και ακολούθησε καλωσόρισμα-χαιρετισμός από τον Επίσκοπο μας, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας, τον Γενικό Διευθυντή της Ο.Α.Κ. Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά και τον Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Κοφινά. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, κατά σειρά: «Επιδημιολογική διερεύνηση των αυτοχειριών στην Κρήτη», Δέσποινα Νάθενα, Ιατροδικαστής του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Ηρακλείου, του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών, «Το Υπαρξιακό Αδιέξοδο: προσεγγίζοντας το γεγονός της αυτοχειρίας ψυχοδυναμικά», Πρωτ. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας, Ψυχοθεραπευτής, «Αυτοχειρία και ψυχοπαθολογία: οι συνέπειες μιάς παραμελημένης συσχέτισης», Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυχίατρος και «Αντιμετωπίζοντας την αυτοχειρία μέσα στην οικογένεια», Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος της εισηγήσεως. Η Ημερίδα έκλεισε με την ευχή και τον χαιρετισμό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την παγκρήτια αυτή σύναξη των Ιερέων από ολόκληρη την Μεγαλόνησο και την ευχή του η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης να δημιουργεί παρόμοιες ευκαιρίες κοινού προβληματισμού και επικοινωνίας για τον Ιερό Κλήρο της Μεγαλονήσου. Σε όλους τους συμμετέχοντες η Ακαδημία παρέθεσε γεύμα.

img 8834aimg 8835aimg 8838aimg 8843a