Skip to content Skip to footer

Ημερίδα για τα Χημικά της Συρίας 29/3/2014

Στο πλαίσιο διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Κρήτης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ακαδημίας διοργάνωσαν επιστημονική Ημερίδα, αφιερωμένη στον κίνδυνο από τα χημικά απόβλητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον με θέμα: «Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από την ρύπανση του περιβάλλοντος: Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα».

Την Ημερίδα χαιρέτισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας, ο οποίος αφού χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές ως και τους παρευρισκομένους σημείωσε την σπουδαιότητα της Ημερίδας, καθώς όπως είπε: «Η διαφύλαξις του περιβάλλοντος είναι εντολή του Θεού και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μέσα από πολλές και ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες πρωτοστατεί προς την κατεύθυνση αυτή. Χρέος όλων μας είναι να μην επιτρέψομε με την ανοχή μας η λεκάνη της Μεσογείου, η Κρήτης μας να καταστεί δοχείων των αποβλήτων της απερισκεψίας, αδηφαγίας και αλλαζονείας των ισχυρών της γής», κατέληξε ο Επίσκοπος μας.

Ο Γενικός Δντής της Ο.Α.Κ. Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς αφού αναφέρθηκε στην θεόσδοτη εντολή του Θεού για την διαφύλαξη του «οίκου» Του, μίλησε για τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ως και τις δράσεις της Ο.Α.Κ. και κατέληξε με την επισήμανση ότι: «δεν υπάρχουν οικολογικές νησίδες». Εκλεκτοί ειδικοί επιστήμονες ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι κίνδυνοι από το πιθανό εν πλω σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Μεσογείου», ως επίσης και ο κ. Γιώργος Σμπώκος, Δρας Νομικής στο Παν/μιο Κρήτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Νομικά και κοινωνικά μέσα για την ανατροπή της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας», με τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά απέδειξαν την ύπαρξη ορατών κινδύνων που απορρέουν από όλη διαδικασία του εγχειρήματος αυτού και επεσήμαναν την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Ακολούθησε συζήτηση και ψήφιση σχετικού με το θέμα κειμένου.

img 9273aimg 9279aimg 9280a