Skip to content Skip to footer

Εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή 2014

Η Μητρόπολις μας οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολυκέντρου της Μητροπόλεως μας. Προσκεκλημένη της εκδήλωσης η κ. Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου η οποία, στην μεστή και ουσιαστική ομιλία της, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, και τα μηνύματα της εθνικής αυτής καταστροφής και τραγωδίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην σημερινή πραγματικότητα και την αναγκαιότητα ενότητας του Ελληνικού λαού.

Της ομιλίας προηγήθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών « Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ και πάντων των εν τη Μικρά Ασία σφαγιασθέντων, ολοκαυτωθέντων και αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών». Η εκδήλωση διανθίστηκε με τραγούδια της Μικράς Ασίας, τα οποία απέδωσε τμήμα της Βυζαντινής και Παραδοσιακής χορωδίας του Ωδείου της Μητροπόλεως μας. Ευθύνη συντονισμού είχε η φιλόλογος κ. Αργυρώ Δελή, υποδιευθύντρια Ενιαίου Λυκείου Κισάμου. Παρόντες ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης με συνεργάτες του, ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια βίου Μάθησης κ. Σημαντηράκης Παναγιώτης, ο Αστυνομικός Δντής Χανίων κ. Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δασκαλάκης, ο Γεν. Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Ζορμπάς, ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ποντικάκης, Δντές και Καθηγητές Σχολείων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, ο Στρατηγός Διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών, εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εσπερίδας σημείωσε: «Η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης δεν μπορεί παρά να είναι πράξη αντίστασης στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας η οποία φαίνεται να διαμορφώνει μια καταναλωτική συνείδηση, αμβλύνοντας μεθοδικά την ιστορική μνήμη και οδηγώντας σε εθνικό αποχρωματισμό δηλ. σε γενικότερη πολιτιστική σύγχυση, καθώς εάν η μνήμη του ανθρώπου είναι κριτήριο της ταυτότητας του, τότε η απώλεια της ιστορικής του μνήμης θα πρέπει να σημαίνει απώλεια και της ιστορικής του ταυτότητας».

img 2018aimg 2019aimg 2020aimg 2022a

img 2031aimg 2035aimg 2039a