Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίου Δημητρίου 2014

banner agios-dimitrios 14Προσκεκλημένος του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου ο Επίσκοπος μας μετείχε εις τις εορτές του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, Προστάτου της πόλεως των Θεσσαλονικέων. Το πρωί της παραμονής της εορτής, Σάββατο 25 Οκτωβρίου, έλαβε μέρος εις την λιτάνευση του λάρνακας του Αγίου Δημητρίου. Το εσπέρας της παραμονής συγχοροστάτησε εις τον εόρτιο Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βύρωνος, Καισαριανής και Υμμητού κ. Δανιήλ. Την κυριώνυμο ημέρα έλαβε μέρος εις το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ως επίσης και εις την δοξολογία που ακολούθησε για την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, το δε εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας χοροστάτησε εις τον Πανηγυρικό Εσπερινό, όπου και ομίλησε επικαίρως.

Στην λαμπρά αυτή πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου είχαν προσκληθεί και έλαβαν μέρος εκτός των Αρχιερέων εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχιερείς εκ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας. Κατά την διάρκεια των εορτασμών είχε εκτεθεί προς προσκύνηση η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Τρυφώτισσας, η οποία είναι ανάγλυφος και φυλάσσεται εις την Αλεξανδρούπολη, προερχόμενη από τον Αίνο. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος κατά τις ομιλίες του αναφέρθηκε εις την μεγάλη εορτή της προστάτου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, ως επίσης και εις τα ελευθέρια της πόλεως.

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική, σημείωσε, και θα παραμείνει Ελληνική» καταχειροκροτούμενος από τις χιλιάδες των πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τους γύρω χώρους. Ευχαρίστησε, επίσης, την πλειάδα των Αρχιερέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του και μετείχαν των όντως λαμπρών εορτών του διημέρου. Η δε φιλοξενία υπήρξε αρχοντική και παροιμιώδης. Συγκινητική η προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες οι οποίοι, παρά το κρύο και την κατά διαστήματα βροχή, περίμεναν υπομονετικά επί ώρες πολλές για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου και την Ιερά και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Τρυφώτισσας.