Skip to content Skip to footer

Ευλαβικό αφιέρωμα σεβασμού, τιμής και μνήμης 22 & 23/11/2014

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του αγγελιοφόρου της αγάπης και της καταλλαγής, του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου Α΄, η Ι. Μητρόπολις μας και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης οργάνωσαν ευλαβικό αφιερωματικό διήμερο (22&23 Νοε), σεβασμού, τιμής και μνήμης στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου Α΄. Κατά το αφιερωματικό διήμερο παρουσιάσθηκε το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος «Η Ιερά Πορεία Αγάπης, Ειρήνης και Ενότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου».

Της παρουσιάσεως του μνημειώδους τρίτομου αυτού έργου προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας & Μήλου κ. Δωροθέου και συμπροσευχομένων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Σεβ. Μητροπολιτών: Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Πέτρας και Χερρονήσου κ Νεκταρίου, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και του Επισκόπου μας κ. Αμφιλοχίου. Ο χοροστατών χαιρέτισε και ευχήθηκε τον Επίσκοπο μας, ο οποίος εόρταζε τα ονομαστήρια του και ο Επίσκοπος μας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς ως και όλους τους παρόντες, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης, Δήμαρχοι της περιοχής, Εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Του Εσπερινού ακολούθησε, στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η παρουσίαση του τρίτομου έργου του Σεβ. Μητρ. Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. Παρόντες και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριος και Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, οι Πανοσιολογιώτοι Καθηγούμενοι Ξενοφώντος κ. Αλέξιος και Παντοκράτορος κ. Γαβριήλ με την συνοδεία τους, εκπρόσωποι της Κεντρικής Εξουσίας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Μοναστικές Αδελφότητες, Κληρικοί, και πλήθος κόσμου. Η παρουσίαση άνοιξε με το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, το οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος μας, ο οποίος είχε ορισθεί εκπρόσωπος του Πατριάρχου του Γένους. Ο Παναγιώτατος στο μήνυμα Του ανέφερε μεταξύ άλλων: « Ο Πατριάρχης Δημήτριος υπήρξεν όντως «τη συμπαθεία τον νουν λαμπρυνόμενος και τη αγάπη του Χριστού πυρσευόμενος, αστράπτων ταις λαμπρότησι του μόνου ελεήμονος Θεού», καταλιπών δια της ιστορικής Πατριαρχίας του μαρτυρίαν «κρηπίδος Ορθοδοξίας», «στάθμης εγκρατείας», «δοχείου καθαρωτάτου» της Θείας Χάριτος, «παρακλήτορος ψυχών», «διδακτικού πρακτικωτάτου» και εν τη υπομονή αυτού «κτησαμένου τον μισθόν».

Ο Επίσκοπος μας στο καλωσόρισμα του ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Α.Κ. σημείωσε: «Η σκέψις πάντων ημών, αναμφιβόλως, ίπταται προς την πνευματικήν έπαλξιν του Φαναρίου, ένθα εδράζεται ο μαρτυρικός Οικουμενικός Θρόνος. Χρεωστικώς και ευγνωμόνως κλίνομεν το γόνυ του σώματος και της καρδίας έν αφοσιώσει πολλή εις την Θεόσοφον Κορυφήν της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τον Οικουμενικόν ημών Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, ο Οποίος μετά πολλής της ευαρεσκείας ηθέλησε να τεθή η αποψινή παρουσίασις υπό την αιγίδα του Πανσέπτου Οικουμενικού τούτου Κέντρου, όπως ήδη ανεφέρθη». Ευχαρίστησε επίσης τόσο τον συγγραφέα του έργου, όσον και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, του αγίους Αρχιερείς, Καθηγουμένους, ως και όλους τους παρόντες. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός της παρουσιάσεως του τρίτομου αυτού έργου.

Των χαιρετισμών ακολούθησαν οι ομιλίες, κατά σειρά ως εξής: «Ο Πατριάρχης Δημήτριος εν μνήμη», Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, «Πατριάρχης Δημήτριος: Η απαρχή μιάς θεολογικής προσέγγισης του οικολογικού προβλήματος», κ. Βασίλειος Γιούλτσης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Πατριάρχης Δημήτριος: Πορεία διεκκλησιαστικής αγάπης, συνέσεως και υπομονής έναντι πάντων», κ. Κων/νος Ζορμπάς, Γεν. Δντής ΟΑΚ, «Πατριάρχης Δημήτριος-Άγιον Όρος», Πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Βασίλειος Ιβηρίτης, Προηγούμενος Ι.Μονής Ιβήρων. Παρουσιάσθηκαν διαφάνειες από την πορεία Πατριαρχείας Δημητρίου Α΄ και ακολούθησε η καταληκτήριος ομιλία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος: «Ο εν Θεώ ων αεί χαίρει. Χαίροις πάτερ Δημήτριε!». Την επομένη της παρουσίασεως, Κυριακή 23 Νοε, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητρ. Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας & Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Σύρου κ. Δωροθέου, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και του Επισκόπου μας.

Έλαβαν επίσης μέρος ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Παντοκράτορος κ. Γαβριήλ, Κληρικοί εκ της Μητροπόλεως μας και άλλων Μητροπόλεων της Μεγαλονήσου. Παρόντες εκπρόσωποι της Κεντρικής Εξουσίας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Συλλόγων και Φορέων και πλήθος πιστών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας με λόγο μεστό αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου, ευχόμενος και στον εορτάζοντα Επίσκοπο μας και στο πρόσωπο του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, του οποίου υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου Α΄.

eorti-agiou-amfilochiou-004aeorti-agiou-amfilochiou-044adiafora-056adiafora-058a

diafora-062adiafora-067adiafora-071adiafora-073a

diafora-077adiafora-082adiafora-083adiafora-088a

diafora-096adiafora-099aeorti-agiou-amfilochiou-092aeorti-agiou-amfilochiou-143a