Skip to content Skip to footer

Ξύπνησαν οι μνήμες και η θύμηση στην ηρωική Κάντανο

Η 3η Ιουνίου αποτελεί ημέρα σύμβολο για την Κάντανο Σελίνου, ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Πατρίδας μας, καθώς 74 χρόνια πριν η ναζιστική θηριωδία εις αντίποινα της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων έναντι του κατακτητή έκαψαν ολοσχερώς το χωριό ισοπεδώνοντας το, αφήνοντας ιστορικά μνημεία της βαρβαρότητας τους τρεις πινακίδες-επιγραφές.

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος τις ημέρες αυτές εκπροσωπεί την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο σε Διεθνές Επιστημονικό Οικολογικό Συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ως και του Οικείου Επισκόπου μας Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμένος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Αρχηγοί του ΓΕΣ, ΓΕΝ και Διοικητές Μονάδων της Κρήτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιστασιακών Οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος στον χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς παρόντες σημείωσε: «… σε εποχές όπου η Πατρίδα μας φαίνεται να απειλείται και να οδηγείται σε ιστορική, πολιτισμική, πνευματική και ίσως γεωγραφική συρρίκνωση, επέτειοι όπως η σημερινή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς θυμίζουν το χρέος αντίστασης και αντίδρασης στις σύγχρονες μορφές δουλείας και κατάκτησης», δίδοντας τον λόγο στον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος μετέφερε την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σημειώνοντας πως ο Πατριάρχης Βενιαμίν το 1941 όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ολοσχερώς καεί και καταστραφεί αρνήθηκε την προσφορά της ναζιστικής, τότε Γερμανίας, στην προσφορά της να ανακαινίσει το Πατριαρχείο.

« Η Κάντανος εδώ ήταν, είναι και θα είναι» κατέληξε ο Σεβ. κ. Ιωσήφ. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετέφερε τις ευχές της Εκκλησίας Κρήτης και τον σεβασμό του, όπως χαρακτηριστικά είπε, προς τους ηρωικούς κατοίκους της Καντάνου για τις πράξεις αυτοθυσίας τους και το φωτεινό παράδειγμα τους. Ακολούθησε Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων, το οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ομιλία για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και Χαιρετισμός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμένο, τον Δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Περάκη ως και άλλους εκπροσώπους Φορέων.

img 5894aimg 5896aimg 5899aimg 5912a

img 5915aimg 5916aimg 5920a

img 5926aimg 5927akantanosa