Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Δεκαπενταυγούστου 3/2015

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.400/Φ.5.1                                                                Εν Κισάμω, τη 1η Ιουλίου 2015

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
(3/2015)

Προς
Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον ευσεβή και φιλόθεο λαό
των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου

«Σε κάθε σάλο και πειρασμό της ζωής μου σε ζήτησα
και αμέσως με βοήθησες διαλύοντας τον κλήδονα.
Μού ειρήνευσες το νού, με άρπαξες και με έσωσες
από κάθε επήρεια του εχθρού,
γι’ αυτό κι εγώ ευλογώ το όνομά σου και ανυμνώ το κράτος σου».

(Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης)


Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την πάνσεπτο εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Παναγίας μας. Γιορτάζει σήμερα και η Πατρίδα μας από άκρου εις άκρον, το Γένος, η Ρωμιοσύνη όλη «μοσχοβολά από το ευωδιαστόν σκήνωμα της Παναγίας, που είναι η Μήτηρ των ορφανεμένων, η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των θλιμμένων, η άγκυρα των θαλασσοδερμένων», όπως θα πεί ο Φώτης Κόντογλου στο έργο του: «Η Παναγία και ο λαός». Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί, όπως ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ως και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μελοποίησαν και έκαναν δημοτικό τραγούδι ύμνους, που αναφέρονται στο πρόσωπο της Παναγίας μας, όπως τα γνωστά: «Της Δικαιοσύνης ήλιε Νοητέ», ως και το «Άξιον εστίν».

Μαζί εορτάζει και η οικουμένη όλη, σύμπασα η Ορθοδοξία, τον πολύτιμο αυτό θησαυρό της πίστεώς μας, το «Θεομητορικό Πάσχα», «το Πάσχα του καλοκαιριού». Θυμόμαστε και τιμούμε για μία ακόμη φορά, την Κοίμηση της Θεοτόκου και τα μηνύματα που εκπέμπει η ζωή της Παναγίας Μητέρας μας είναι πολλά και σημαντικά, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς μας. Τώρα που η θλίψη, η απογοήτευση, η μιζέρια και η αγωνία έχουν καλύψει τα πάντα και η δυστυχία φτάνει στην παραμικρή γωνιά της κοινωνίας μας. Τώρα που η φτώχεια σε πρόσωπα και αξίες είναι ολοφάνερη. Τώρα που οι ελπίδες και οι προσδοκίες σε ανθρώπινες υποσχέσεις και συστήματα αποδεικνύονται φρούδες και μάταιες. Τώρα που νιώθουμε προδομένοι και μόνοι, εγκαταλειμμένοι, από ανθρώπους και ιδεολογίες, που επενδύσαμε και εμπιστευθήκαμε. Τώρα που αρκετοί στέκονται στο σταυροδρόμι της ανασφάλειας για το αύριο, με την απογοήτευση για το χθες, της αβεβαιότητας για την ζωή, με την άρνηση για το θαύμα. Τώρα που η ανεργία και η ανέχεια καθημερινά μας συνθλίβουν. Τώρα που όλες αυτές οι ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις σηματοδοτούν την αβέβαιη και επίπεδη καθημερινότητα. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της Παναγίας μας. Τώρα πλέον μόνο η Παναγία μας είναι η απαντοχή μας. Τώρα μόνο Εκείνη είναι η βακτηρία και παρηγοριά μας. Γιατί μας βοηθά να κατανοήσομε πως αποκτά νόημα η ζωή μας όχι απλά επειδή υπάρχομε, αλλά επειδή αγαπούμε. Όπως η Ίδια αγαπά όλους όσους καταφεύγουν στην προστασία Της. Όπως η Ίδια κοιτά την καρδιά μας και πονά η δική Της.

Για τούτο, αδελφοί μου, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, ας υψώσουμε χείρες ικέτιδες, ας ανοίξουμε το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας και ας καταθέσουμε ενώπιον της Σεπτής Της μορφής την απόφασή μας για αγώνα, για μετάνοια και μεταστροφή. Ικετεύοντάς Την όπως μας χαρίσει δύναμη, ελπίδα και καρτερία. Παρακαλώντας Την όπως μας ελευθερώσει από τα πάθη και τα παθήματά μας.

Όταν το καταφέρουμε, τότε θα Την ακούσουμε. Όλα, θα είναι απάντηση στα όσα Της ζητήσαμε και ήταν για το συμφέρον μας. Τότε και μόνο τότε θα κατανοήσουμε ότι την απογοήτευση των καιρών και των πολλών την διαγράφει η πεποίθησή μας ότι τα καλύτερα θα έρθουν, ο Χριστός θα ευλογήσει και το θαύμα θα γίνει.

Καλή Παναγία, αδελφοί μου. Δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και χαρά στην ζωή μας, από την ζωή της Παναγίας μας.


Μετ’ ευχών και πολλής της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ
† Ο Κισάμου & Σελίνου

ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ