Skip to content Skip to footer

Επετειακή Εκδήλωση 4/8/2015

Μια πολύ όμορφη επετειακή εκδήλωση φιλοξένησε η αυλή του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που προσήλθε. Η εκδήλωση αυτή εντάχθηκε στους εορτασμούς Ιωβηλαίου 150 ετών ίδρυσης και λειτουργίας της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Την εκδήλωση άνοιξε ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκης, ο οποίος αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε την ομήγυρη, αναφέρθηκε, εν συντομία, στην ιστορική πορεία του Ναού και, με λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, μνημόνευσε τους πρωτεργάτες (Κληρικούς και Λαϊκούς) της πορείας αυτής.

Κεντρική ομιλήτρια η γνωστή και καταξιωμένη φιλόλογος και επί σειρά ετών Δντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Ευτυχία Δεσποτάκη-Πευκιανάκη. Η ομιλήτρια με τον ιδιαίτερα χαρισματικό λόγο της, και με αναφορά σε πηγές, αναφέρθηκε στην ιστορία της Κισάμου, στην ιστορία της Εκκλησίας της Κισάμου από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, ως επίσης και στην ιστορία του ιστορικού Ι.Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος και εορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του. Μνημόνευσε Αρχιερείς, Ιερείς, Ιεροψάλτες και λαϊκούς που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην ιστορική αυτή πορεία ως επίσης και οικογένειες- πρόσωπα της εποχής εκείνης που συνέβαλαν τόσο στην ανοικοδόμηση του Ι.Ναού, όσο και εις την λειτουργία του καθ΄ όλα αυτά τα χρόνια. Εκκλησιαστικούς Ύμνους απέδωσε αριστοτεχνικά η Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως μας και τραγούδι η Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου, υπό την διεύθυνση του χοράρχη, μουσικού κ. Γεωργίου Χαχλάκη.

Ριζίτικα τραγούδια απέδωσαν, με ιδιαίτερη χάρη, ο Σύλλογος Ριζιτών Κισάμου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Επίσκοπο μας, όσο και τον Αιδ. Εφημέριο π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη. Ο Επίσκοπος μας κατέκλεισε την εκδήλωση αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του ιστορικού αυτού γεγονότος και την σημασία του εορτασμού, καθώς όπως είπε «οι εορτασμοί αυτοί δεν έχουν νόημα αν θεωρηθούν ως.. «μνημόσυνο» της Ενορίας, αλλά ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το χρέος συνέχισης της ιστορικής αυτής πορείας και για τα άλλα 150 χρόνια». Ευχαρίστησε, επίσης, την Ι.Μονή Αγ. Παύλου, Αγίου Όρους, στα πρόσωπα των Αγιοπαυλιτών πατέρων Γέροντος Γερασίμου και Ιερομονάχου Βασιλείου δια την μεγάλη ευλογία των Τιμίων Δώρων των Μάγων, τα οποία τις ημέρες αυτές φιλοξενούνται στον Ι.Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Χαιρέτισε, τέλος τον Εφημέριο π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη, τον οποίο και ευχαρίστησε δια την πολυετή και καλλίκαρπη διακονία του. Ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κ. Βασιλεία Αλεξανδράκη-Κουρτάκη, η οποία με απόλυτα επιτυχή τρόπο παρουσίασε την εκδήλωση και σχολίασε τους Ύμνους και τα τραγούδια.

img 7408aimg 7408aaimg 7409aimg 7410a

img 7411aimg 7414aimg 7418aimg 7421a

img 7423aimg 7425aimg 7433a