Skip to content Skip to footer

Χειροτονία διακόνου εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς

xrysanthos banner 15
Προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου μας, Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε εις την Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, Κολυμβάρι, δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και η εις διάκονον χειροτονία του αδελφού της Μονής οσιολογιωτάτου Μοναχού π. Χρυσάνθου, υποψήφιου διδάκτορος Θεολογίας, φοιτητού επί πτυχίω της Ιατρικής Σχολής. Την εις υποδιάκονον χειροθεσία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ενώ την εις διάκονον χειροτονία ο Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος.

Αναφερόμενος προς τον υποδιάκονο π. Χρύσανθο ο Επίσκοπος μας σημείωσε: «φέρεις την μεγάλη ευλογία και ιερό προνόμιο να ανήκεις εις την αδελφότητα της περιπύστου και ιστορικής Ι. Πατριαρχικής ετούτης Μονής, η οποία στα διάβα των αιώνων ανέδειξε οσίους, ασκητές, λογάδες του Γένους, αγωνιστές, μαχητές της ελευθερίας και προμάχους των Ιερών και Οσίων της πίστεως και πατρίδος μας. Μοναχούς οι οποίοι είχαν συνείδηση ότι η μοναχική ζωή είναι ακολούθηση της «τεθλιμένης οδού» και δίοδος δια της «στενής πύλης». Μοναχοί που γνώριζαν πως μοναχός είναι εκείνος που έχει νήψη και είναι μοναχός μέσα στην καρδιά του.

Για να αποκτήσεις λοιπόν αυτή την εσωτερική ζωή, να φτάσεις στο σημείο να αρνηθείς κάθε κοσμική ζωή και παρηγοριά και να βιώσεις αυτό που λέγει ο αγ. Ισαάκ ο Σύρος «πλούτος μοναχού εστίν η παράκλησις η γευομένη εκ πένθους και η χαρά η εκ πίστεως», χρειάζεται ταπείνωση και εκκοπή του ιδίου θελήματος. Ποτέ μην λησμονήσεις στην από τούδε και στο εξής κληρική σου διακονία, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγάπης είναι η εγωπάθεια που έχει ως συνέπεια το «ίδιον θέλημα», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου δια τον κόπο και μόχθο της ελεύσεως του, ως και τους συμμετέχοντες Ιερείς. Συμμετείχαν ως λειτουργοί και συνευχόμενοι Κληρικοί από την Ι.Μητρόπολη μας Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι ιστορικών Μονών της Κρήτης όπως της Ι. Μονής Αγκαράθου, της Ι.Μ. Πρέβελη, Κληρικοί από την Ρουμανία, Μ. Βρετανία, κ.α. Πλήθος κόσμου φώναξε το Άξιος! Της χειροτονίας ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα εις την παρακείμενη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, προσφερόμενη υπό της Ι. Μονής, όπου χαιρέτισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος και υπήρξε επιβλέπων καθηγητής στο μεταπτυχιακό του νέου διακόνου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ευχόμενος αναφέρθηκε στην σημασία και σπουδαιότητα της υπακοής στην Εκκλησία, προτρέποντας τον νέο διάκονο να παραμείνει στην υπακοή του Επισκόπου του και της Εκκλησίας. Χαιρέτισε, επίσης, ο Γεν. Δντής της Ο.Α.Κ. Δρ. Κωνταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς ανάμεσα στην ιστορική Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς και την Ορθόδοξο Ακαδημία, σημειώνοντας πως η Ι.Π.Μ.Γωνιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ομάδα φιλοξενουμένων της Ακαδημίας και ευχαρίστησε τους μοναχούς για την αγάπη με την ομάδα δέχονται και φιλοξενούν τις ομάδες του Ιδρύματος.

Προσέφερε δε, εκ μέρους του Ιδρύματος, εικόνα ιστορημένη στο Αγιογραφείο της Ακαδημίας. Ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Ιασίου Αιδ. Πρωτ. Σάββας Violent, επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού του π. Χρυσάνθου, ευχήθηκε στον νέο διάκονο «κάθε Θεία Λειτουργία, ως και η τελευταία που θα τελέσει να είναι σαν την πρώτη Θεία Λειτουργία». Η τράπεζα κατέκλεισε με την φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.