Skip to content Skip to footer

Πανήγυρις Τιμίας Ζώνης Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

vatopedi 15 timia zoni
Προσκεκλημένος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο Επίσκοπος μας προεξήρχε της λαμπράς πανηγύρεως της Τιμίας Ζώνης, η Οποία ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται εις την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Εκτός του Γέροντος και Καθηγουμένου κ. Εφραίμ, συμμετείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, Κληρικοί, και εκατοντάδες πιστών, περί τους 800, από δέκα και περισσότερες χώρες.

Τον Επίσκοπο μας υποδέχθηκε, κατά την Αγιορείτικη τάξη, εις την είσοδο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο Καθηγούμενος αυτής κ. Εφραίμ και ακολούθησε Δοξολογία εις το Καθολικό της Μονής. Το εσπέρας της παραμονής και περί ώρα 5.30μ.μ. άρχισε η Ιερά Αγρυπνία η οποία διήρκεσε δεκαεπτά (17) ώρες. Συγκινητικό το γεγονός της παραμονής εκατοντάδων προσκυνητών, κυρίως νέων, καθ΄ όλη την διάρκεια της νύκτας και της Ιεράς Αγρυπνίας εντός του Καθολικού της Μονής, οι περισσότεροι των οποίων στεκόταν όρθιοι. Οι χοροί πλαισιωνόταν από δεκάδες μοναχούς τόσο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, όσο και άλλων Ιερών Μονών. Η Ιερά Αγρυπνία ήταν μία πνευματική πανδαισία. Τελείωσε, με την τράπεζα, το μεσημέρι της επομένης ημέρας περί ώρα 2.30μ.μ.!

Ο Επίσκοπος μας ιερούργησε επίσης την επομένη ημέρα, ως Ιερεύς εις την Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, καθώς εορταζόταν η Ινδικτίωνα, συμπροσευχομένου και του Επισκόπου Παϊσίου εκ της Εκκλησίας της Πολωνίας. Το αυτό έπραξε και την επόμενη ημέρα. Κατά την παραμονή του εις το Άγιον Όρος προσκύνησε, κατά σειρά, τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος όπου προεξήρχε Ιεράς Αγρυπνίας (εορτή αποτομής Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου), συλλειτουργούντος και Επισκόπου εκ της Εκκλησίας της Πολωνίας και του Καθηγουμένου κ. Αλεξίου.

Ακολούθως την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο αυτής κ. Γαβριήλ και ιερούργησε ως Ιερεύς, την Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας στην οποία και λειτούργησε ως Ιερεύς, και την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου όπου και εκεί λειτούργησε ως Ιερεύς. Επισκέφθηκε, επίσης το Πρωτάτο όπου προσκύνησε το “Άξιον Εστί”, ακολούθως την Ιερά Επιστασία όπου συναντήθηκε με τον Πρωτεπιστάτη Γέρων Παύλο της Μεγίστης Λαύρας και τους Επιστάτες Γέρων Θεόκτιστο εκ της Ι. Μονής Δοχειαρίου, Ιερομόναχο Γρηγόριο εκ της Ι.Μονής Ξενοφώντος και Γέρων Γαβριήλ εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Τέλεσε Τρισάγιο εις τον τάφο του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου κυρού Χρυσοστόμου και συναντήθηκε με τον Καθηγούμενο της Μονής κ. Βαρθολομαίο και Τρισάγιο εις τον τάφο του μακαριστού Γέροντος Μωϋσή και συναντήθηκε με τον διάδοχο του στο Κελί του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ιερομόναχο Χρυσόστομο.