Skip to content Skip to footer

Επιστημονικό Συνέδριο για την Παρηγορική Φροντίδα

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε, στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, 3ήμερο επιστημονικό Συνέδριο για την Παρηγορική Φροντίδα. Το Συνέδριο οργάνωσαν η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο-Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως μας, με συνδιοργανωτές το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας, το «Καρέλλειο»-Μονάδα Νόσου Alzheimer& Συναφών Παθήσεων της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, γνωστής ως ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Μετείχαν Κληρικοί που διακονούν σε συναφή Εκκλησιαστικά Ιδρύματα εκ των Ι. Μητροπόλεων της Κρήτης, της Δωδεκανήσου και της Εκκλησίας της Ελλάδος ως επίσης και επαγγελματίες υγείας (Ιατροί, Νοσηλευτές, κ.α.). Ειδικοί και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες όπως: ο Καθηγητής Ιατρικής Δρ. Σταύρος Μπαλογιάννης, η Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου στο Παν/μιο Αθηνών και Αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α Δρ. Ιωάννα Σιαφάκα, η Διευθύντρια της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Ευθυμιοπούλου, κ.α. ανέπτυξαν την θεματολογία τους. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος και τέλεσε τον Αγιασμό, στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά της Εκκλησίας Κρήτης δια την πραγματοποίηση του Επιστημονικού αυτού Συνεδρίου καθώς, όπως σημείωσε: «σε εποχές όπου ο ανθρώπινος πόνος λαμβάνει διάφορες μορφές και ποικίλες διαστάσεις και προεκτάσεις οφείλουμε όλοι μας με σεβασμό και αγάπη να σκύβουμε στο κάθε πονεμένο ανθρώπινο πρόσωπο, βλέποντας το ως «εικόνα Θεού».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της Ο.Α.Κ., ο οποίος χαιρέτισε και καλωσόρισε τους Συνέδρους και εκλεκτούς ομιλητές σημειώνοντας «Ο Θεός ούτε θέλησε, ούτε δημιούργησε την φθορά και τον θάνατο για το ανθρώπινο γένος. Η ασθένεια, ο πόνος, ο θάνατος, δεν προέρχονται από την τιμωρία ενός εκδικητή Θεού. Ο Θεός μόνο μας αγαπά και δεν τιμωρεί τα πλάσματα Του….». Ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς στην εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερη εισήγηση του με θέμα την Ευθανασία σημείωσε: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται ηθική, χρειάζεται ήθος, δεν χρειάζεται προγραμματισμό αλλά μια νέα στάση ζωής».