Skip to content Skip to footer

Έκφραση σεβασμού, τιμής και αγάπης στον Επισκοπό μας

Μία όμορφη και συγκινητική έκπληξη επεφύλαξαν προς τον Επίσκοπο μας οι συνεργάτες του, το εσπέρας της ονομαστικής του εορτής, επ΄ ευκαιρία της επετείου της 10ετούς Ποιμαντορίας του εις την ιστορική Ιερά Μητρόπολη μας. Με πρωτοβουλία τους και άνευ δικής του γνώσεως εξέδωσαν επετειακό Τόμο, ο οποίος σκιαγραφεί την δεκαετή αυτή πορεία, όπου και παρουσίασαν το εσπέρας της εορτής, στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου της Μητροπόλεως μας. Παρόντες οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Παν.Αρχ. κ. Κύριλλος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο Γενικός Δντής ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ι.Α.Α. κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κ. Σημαντηράκης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων κ.α. Αρχών του τόπου και του Νομού και πλήθος κόσμου. Την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης ανέλαβε η οργανωτική επιτροπή που εξέδωσε τον Τόμο, ως και την παρουσίαση του.

Ο Παν. Αρχ/της π. Ειρηναίος Μπατσάκης, Προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Κισάμου, μέλος της επιτροπής ανέλαβε τον συντονισμό, σημειώνοντας πως σήμερα εορτάζουμε «Δέκα χρόνια Ποιμαντορίας και εργώδους Αρχιερατείας που πέρασαν γρήγορα με ότι επέτρεψε ο Αρχιποίμενας Χριστός, η φιλοτιμία, ο κόπος, η αγάπη, η συνείδηση, η ευθύνη, ο ζήλος, το χρέος και οι στόχοι του Επισκόπου μας θέλησαν να μας προσφέρουν». Ακολούθως ο Γεν. Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς παρουσίασε, εν συντομία, το περιεχόμενο του Τόμου, σημειώνοντας: «Η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό Της, αλλά για τον κόσμο και χάριν του κόσμου, τον οποίον οφείλει να κάνει Εκκλησία. Τα όσα περιγράφονται στον επετειακό αυτό Τόμο εκφράζουν ακριβώς το διαλογικό και διακονικό έργο της Εκκλησίας, το έργο και το καθήκον του διαλόγου με τον σύγχρονο κόσμο, το οποίο θεωρούμε πως κατ΄ εξοχήν διακονεί καθ΄ όλη την διάρκεια της δεκαετούς Θεοφιλούς Αρχιερατείας του ο Επίσκοπος μας». Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δυτικής Κισάμου Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκης χαιρέτισε και ευχήθηκε εκ μέρους των Ιερέων της Μητροπόλεως, σημειώνοντας «Μια δεκαετία γινόμαστε μάρτυρες ενός ακάματου αγώνα του Επισκόπου μας ο οποίος νυχθημερόν δαπανάται και αναλώνεται στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Εμείς σήμερα, Σεβασμιώτατε, οι συνοδίτες και συνοδοιπόροι σας, οι άμεσοι συνεργάτες σας στο έργο σας, ταπεινά μαρτυρούμε και ομολογούμε εκείνο που είδαν οι οφθαλμοί μας, που άκουσαν τα αφτιά μας, που ψηλάφησαν τα χέρια μας και έζησε εκ του σύνεγγυς η Αρχιερατική καρδιά μας». Ακολούθησε σύντομος ευχαριστιακός λόγος από την εκπρόσωπο των νέων της Μητροπόλεως κ. Φίτζιου και χαιρετισμοί. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χαιρέτισε εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, αναφερόμενος στην συμβολή του Επισκόπου μας στο έργο της Εκκλησίας. Ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως η εκδήλωση αυτή δεν προβάλλει και τιμά ένα πρόσωπο, αλλά το έργο της Εκκλησίας. Ο Γεν. Δντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσας χαιρέτισε με λόγους θερμούς και αναφέρθηκε στην συνεργασία της ΜΚΟ με το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου. Χαιρέτισαν, επίσης, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ.Σταθάκης, Δήμαρχοι της περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Σημαντηράκης, εκπρόσωποι άλλων Αρχών.

Οι μαθητές από το εργαστήρι Αγιογραφίας του Τσατσαρωνάκειου προσέφεραν στον Επίσκοπο μας Εικόνα της Παναγίας, έργο των χειρών τους. Βαθιά συγκινημένος ο Επίσκοπος μας κατέθεσε λόγους ευχαριστιακούς, καρδιακούς. Χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους, ως και τους εμπνευστές έκδοσης του Τόμου και οργάνωσης της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε, εν συντομία, στην δεκαετή «ταπεινή και ανάξια λόγου» αυτή πορεία και διακονία και ζήτησε «ως δώρο πολύτιμο και ακριβό» τις ευχές και προσευχές του Ιερού Κλήρου και του λαού των Επαρχιών του, ως επίσης και την συγχώρεση τους για ότι προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια λύπη, θλίψη, απογοήτευση, εξ΄ αιτίας «δικής μου απροσεξίας και αβλεψίας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Η εκδήλωση διανθίστηκε από τραγούδια που απέδωσε αριστοτεχνικά τμήμα της χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Μητροπόλεως μας. Ακολούθως ο Επίσκοπος μας δέχθηκε τις ευχές του κόσμου και προσφέρθηκε κέρασμα για όλους στο φουαγιέ του Τσατσαρωνάκειου.