Skip to content Skip to footer

Η Κίσαμος εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της

Στα γιορτινά της ντύθηκε η πόλις της Κισάμου για να εορτάσει την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος, προστάτη και πάτρωνα της. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον «Άγιο της καρδιάς μας», όπως ονόμασε τον Άγιο Σπυρίδωνα, και την αναγκαιότητα να μείνουμε σταθεροί στην πίστη και τις αξίες των πατέρων μας καθώς αποτελεί τον μόνο δρόμο και τρόπο υπέρβασης του ζόφου και των πολλών αδιεξόδων του βίου μας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος συλλειτουργούντος του Επισκόπου μας κ. Αμφιλοχίου και συμπροσευχομένου του εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο δια «την ευλογητική παρουσία του, τον κόπο και τον μόχθο της ελεύσεως του», σημειώνοντας ότι το πρόσωπο του αποτελεί «σημείο αναφοράς και ενότητας της Εκκλησίας Κρήτης». Χαιρέτισε, επίσης, και καλωσόρισε με λόγους θερμούς τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο ευχόμενος καλή Ποιμαντορία, προσφέροντας του Αρχιερατικό εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου Σπυρίδωνος και σημειώνοντας το γεγονός ότι ο νέος Μητροπολίτης της Εκκλησίας Κρήτης διακρίνεται για το ήθος του, το μοναχικό του φρόνημα, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και έλκει την καταγωγή του από την ιστορική Επαρχία Σελίνου της Ι. Μ.Κισάμου & Σελίνου. Ακολούθως χαιρέτισε ο εψηφισμένος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, την Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης και τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο για «την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του», αιτούμενος τις ευχές και προσευχές για την νέα διακονία που του εμπιστεύθηκε η Χάρις του Θεού.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εξέφρασε την χαρά του δια την συμμετοχή του εις την εορτή του πολιούχου της Κισάμου και ερμήνευσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα «μία ποίμνη εις ποιμήν». Ακολούθησε λιτάνευση τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται εις τον Ναό, και της Θαυματουργού Εικόνος Του. Το ψύχος και η δυνατή βροχή δεν εμπόδισε δεκάδες-εκατοντάδες πιστών από την ευρύτερη περιοχή να μετέχουν τόσο εις τον Εσπερινό, όσο και εις την Θεία Λειτουργία και την Λιτανεία, η οποία έγινε υπό βροχή.