Skip to content Skip to footer

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Το εσπέρας της Δ΄ Κυριακής των Νηστείων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλόχιου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, με θέμα: «Απαθείς σαν τους νεκρούς και απλοί σαν τα παιδιά».

Ο Επίσκοπος μας χαιρέτισε και καλωσόρισε τον εκλεκτό και δόκιμο ομιλητή, ως και τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο δια την ευλογητική συγκατάθεση του, και σημείωσε: «Ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος, στον οποίο έχει αφιερωθεί η σημερινή Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο Χριστιανός καλείται να «δώσει αίμα για να λάβει πνεύμα», να αγωνιστεί δηλ. στην παλαίστρα της ζωής και καθημερινότητας του τον αγώνα «προς τις αρχές, τις εξουσίες, τους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πονηρά πνεύματα στους ουρανούς», καθώς μόνο έτσι μπορεί να ελευθερωθεί και να γευθεί την Βασιλεία του Θεού από τον παρόντα αιώνα». Ο ομιλητής, με λόγο μεστό, πατερικό, απλό και κατανοητό, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα, αναφέρθηκε στον Όσιο Ιωάννη συγγραφέα της Κλίμακος, ως και εις την δύναμη της προσευχής, χωρίς την οποία όπως είπε: «απουσιάζει η Χάρης του Θεού».

«Η σύγχρονη πραγματικότητα, σημείωσε, σπρώχνει την προσευχή στο περιθώριο, ενώ η προσευχή θεραπεύει τον νου και την καρδιά. Είμαστε άνθρωποι τόσο όσο προσευχόμεθα. Ως στόχο στην πνευματική μας ζωή χρειάζεται να θέσουμε ο άσωτος νους να επιστρέψει στο σπίτι του, δηλ. στην καρδιά. Προϋπόθεση του στόχου αυτού να κατανοήσει ο άνθρωπος την πνευματική του χρεοκοπία. Η αγάπη, δηλ. ο Χριστός, θα κλείσει την ιστορία», κατέληξε. Το πολυπληθές Εκκλησίασμα προσκύνησε τεμάχιο Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του Ιατρού και έλαβε από τον ομιλητή, ως ευλογία, κομποσκοίνια.

IMG 0492aIMG 0527aIMG 0535a