Skip to content Skip to footer

Επέτειος Επανάστασης

Το πρωί της Κυριακής Δ΄ Κυριακής των νηστειών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ιερούργησε εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς όπου και τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων αγωνιστών για την επέτειο 150 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1866 και της ορκωμοσίας των Αγωνιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε εις το παλαιό Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειράρχης Κρήτης κ. Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Κισάμου κ. Μαλανδράκης και Σταθάκης, εκπρόσωποι της Πολιτείας, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, κ.α. αρχών ως επίσης και αντιπροσωπείες μαθητών με τις σημαίες των Σχολείων τους. Ο Επίσκοπος μας αναφερόμενος στο γεγονός σημείωσε: «Επέτειοι όπως η σημερινή χρειάζεται να λειτουργούν ως εφαλτήρια αφύπνισης και εγρήγορσης, καθώς το πνεύμα της εποχής μας οδηγεί στην λήθη της ιστορίας.

Όμως λαοί και Έθνοι χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένα σε αφανισμό». Απευθυνόμενος δε στους μαθητές σημείωσε: «η σημαία που κρατάτε δεν είναι ένα.. «πανί» όπως κάποιοι σύγχρονοι φωταδιστές διακηρύσσουν, αλλά σύμβολο ιερό, ποτισμένο με εκατόμβες αίματος ηρώων και μαρτύρων της πίστεως και Πατρίδας μας. Κρατήσετε λοιπόν ψηλά στις ψυχές και τις καρδιές σας το ιερό αυτό σύμβολο εάν θέλετε να μείνετε αδούλωτοι από τους επίβουλους κατακτητές των καιρών μας», κατέληξε. Ακολούθησε εκδήλωση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης όπου χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Κισάμου, ο Γεν. Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Ζορμάς Κωνσταντίνος, ως επίσης και ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Ελ. Κουμής, ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον πρ. Δήμαρχο Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής. Η εκδήλωση πλουτίστηκε από την συμμετοχή του Συλλόγου Ριζιτών η «ΚΙΣΑΜΟΣ», οι οποίοι απέδωσαν, αριστοτεχνικά, ριζίτικα τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά τιμητικά διπλώματα σε συγγενείς των αγωνιστών.