Skip to content Skip to footer

Ε΄Κατανυκτικός Εσπερινός

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέστηκε εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Προ του Εσπερινού είχε προηγηθεί υποδοχή Ιερού Λειψάνου, Τεμάχιο εκ της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ευσταθίου, που φυλάσσεται εις την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και κόμισε, προς ευλογία και αγιασμό, ο Καθηγούμενος αυτής, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο οποίος και ομίλησε στο τέλος του Εσπερινού, με θέμα: «Για να μην χάσουμε την νηστεία μας». Ο Επίσκοπος μας χαιρέτισε και καλωσόρισε τον εκλεκτό ομιλητή, ευχαριστώντας και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελλασώνος κ. Χαρίτων δια την ευλογία ελεύσεως της Τιμίας Κάρας. Ευχαρίστησε επίσης και τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4Ε, ο οποίος κάλυψε τόσο την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, όσο και τον Κατανυκτικό Εσπερινό.

«Ευρισκόμεθα μία μόλις εβδομάδα προ τα Σεπτά Πάθη του Κυρίου μας, την Σταύρωση, την Ταφή και την Αγία Του Ανάσταση και η Εκκλησία μας καλεί να ετοιμάσουμε την ψυχή και την καρδιά μας να δεχθεί και υποδεχθεί τον Νυμφίο Χριστό», σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Ο ομιλητής με λόγο απλό, κατανοητό, μεστό, ουσιαστικό και πατερικό αναφέρθηκε εις το νόημα της νηστείας, σημειώνοντας: «Νηστεία σημαίνει καταπολέμηση των παθών και απόκτηση αρετών. Νηστεία και αγώνας πνευματικός άνευ έργων αγάπης είναι νεκρός και άνευ αξίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, εις την παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου, σημειώνοντας το «χρέος της αγάπης προς τον συνάνθρωπο» και ότι «ο Θεός θα κρίνει τον άνθρωπο απ΄ όλη του την ζωή, κυρίως όμως πως θα τον βρει στο τέλος της ζωή του γι΄ αυτό και μας χαρίζει καιρό μετανοίας». Στο τέλος του Εσπερινού δόθηκε στο πολυπληθές Εκκλησίασμα Εικόνα του Αγίου Ευσταθίου και τα Εγκώμια, έκδοση του Ι. Μητροπολιτικού μας Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.