Skip to content Skip to footer

Εκλογή-Χειροτονία Μητροπολίτου Σμύρνης

Κατόπιν προτάσεως της ΑΘΠ του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε, παμψηφεί, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτη Σμύρνης. Πρόκειται περί ιστορικής εκλογής καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από εννέα και πλέον δεκαετίες που εκλέγεται Μητροπολίτης Σμύρνης.

Στην ίδια συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου εξελέγη ως βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχου, με τον τίτλο του Επισκόπου Ερυθρών, ο Παν. Αρχ. κ. Κύριλλος Συκής, ο οποίος μέχρι σήμερα διακονεί ως Κληρικός εις την Σμύρνη. Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Σμύρνης τελέστηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την διάρκεια Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων Ιεραρχών του Θρόνου εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην χειροτονία μετείχε αντιπροσωπεία εκ της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούμενη υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, του Επισκόπου μας, οι οποίοι και έλαβαν μέρος εις την Θεία Λειτουργία, του Αρχιγραμματέα και Υπογραμματέα της Εκκλησίας Κρήτης, Παν. Αρχιμανδριτών κ. Κυρίλλου και κ. Προδρόμου. Συμπροσευχήθηκαν πλειάδα Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μοναστικές Αδελφότητες και πλήθος Κληρικών εκ της Ελλάδος και του εξωτερικού, οικείοι του νέου Μητροπολίτου. Εκ του Αγιωνύμου Όρους μετείχε ο Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Ιβήρων Παν. Αρχ. κ. Ναθαναήλ.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Κουίκ, με την συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή. Δήμαρχοι, Πρόεδροι Σωματείων της Σμύρνης εκ της Ελλάδος, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος εκ της γενέτειρας του νέου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου (Βόλος) μετείχαν επίσης εις το χαρούμενο και ιστορικό αυτό γεγονός. Ο Παναγιώτατος στον ιστορικό του λόγο κατά την χειροτονία ομίλησε δια την σημασία και σπουδαιότητα της πληρώσεως της Μητροπόλεως Σμύρνης ως και την προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτου.

Βαθιά συγκινημένος ο νέος Ιεράρχης του Θρόνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο δια την εμπιστοσύνη και τιμή προς το πρόσωπο του, ως επίσης και την ευθύνη που εναπόθεσε εις τους ώμους του και αναφέρθηκε εις την ιστορία της Σμύρνης δηλώνοντας πως θα αναλωθεί εις την διακονία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Κατά την παραμονή εις το Φανάρι η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Οποίος εξέφρασε την χαρά Του δια την επίσημη αυτή συμμετοχή της Εκκλησίας Κρήτης εις το ιστορικό αυτό γεγονός δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τις ευχαριστίες Του δια την φιλοξενία που παρείχε η Εκκλησία Κρήτης εις την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε εις τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης τον Ιούνιο. Στο ιστορικό αυτό γεγονός μετείχε και ο Γενικός Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κων. Ζορμπάς ως επίσης και ο Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Σπύρος Λιονάκης, Νομικός μετά του υιού του Ιωάννου.

16 smirnis16
16 smirnis16a