Skip to content Skip to footer

Εκδήλωση για την Μικρά Ασία

Η Ιερά Μητρόπολις μας οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην καταστροφή της Μικράς Ασίας, υπενθυμίζοντας την 94η επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου, περιελάμβανε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων, βίντεο-ντοκουμέντο των φρικτών και τραγικών γεγονότων της εποχής, ομιλία από τον καταξιωμένο Συγγραφέα και πρ. Πρόεδρο Μικρασιατών Ν. Ρεθύμνης κ. Παρασκευά Συριανόπουλο, με θέμα: «Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγέμισε άνθη» και Μικρασιάτικα Τραγούδια από την πολυπληθή Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως μας.

Ο εκλεκτός ομιλητής, μεταφέροντας βιώματα και εμπειρίες, ως Μικρασιάτης πρόσφυγας. Έντονα συγκινημένος και φορτισμένος, αναφέρθηκε με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, στις θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με επίκεντρο την Σμύρνη, ως και τα φρικτά γεγονότα του ξεριζωμού των χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. «Σήμερα υμνούμε, θρηνούμε και δοξάζουμε, σημείωσε. Έχουμε χρέος ιερό να στοχαστούμε και αναστοχαστούμε. Κοιμάται βαριά η κλεμμένη πατρίδα μας. Άνθρωποι που δεν ξέρουν να θρηνούν, δεν στέλνουν μηνύματα ούτε στον κάτω κόσμο.

Ο ήλιος δεν ήθελε να ανατείλει γιατί ντρεπόταν να δεί τα ανθρώπινα εγκλήματα», κατέληξε ο ομιλητής καταχειροκροτούμενος από το πυκνό ακροατήριο. Ακολούθησε η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως μας, η οποία με την μαεστρία του χοράρχη κ. Γεωργίου Χαχλάκη και υπό τους ήχους μουσικών οργάνων απέδωσε, αριστοτεχνικά, Μικρασιάτικα Τραγούδια. Την εκδήλωση, που συντόνισε με πλήρη επιτυχία η εκπαιδευτικός και εθελόντρια συνεργάτιδα του Τσατσαρωνάκειου κ. Ευαγγελία Σχοινοπλοκάκη, έκλεισε με χαιρετισμό του Επισκόπου μας, ο οποίος αναφέρθηκε εις την ανάγκη διατήρησης της «εθνικής μνήμης και εθνικής συνείδησης». «Λαός που οδηγείται σε ιστορική λήθη είναι καταδικασμένος σε αφανισμό», σημείωσε ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον εξαιρετικό ομιλητή.