Skip to content Skip to footer

Η Κίσαμος εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της

Στα γιορτινά ντύθηκε η πόλις της Κισάμου δια να εορτάσει τον αγαπημένο της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος, προστάτη και πάτρωνα της. Του Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ενώ της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμσκηνός, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του επιχώριου Επισκόπου μας κ. Αμφιλοχίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε εις τον βίο του Αγίου Σπυρίδωνος και τα «σημεία» των πολλών θαυμαστών παρεμβάσεων του. «Ο Άγιος Σπυρίδων, οι Άγιοι μας στο σύνολο τους, σημείωσε ο Σεβ. κ. Κύριλλος στον εμπνευσμένο λόγο του, γίνονται στήριγμα, παρηγοριά και καταφυγή μας, τόπος αναπαύσεως μας στις δυσκολίες και φουρτούνες της ζωής, αρκεί να εκζητούμε τις πρεσβείες και την παρουσία τους στην ζωή μας», κατέληξε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς δια την «ευλογητική συμμετοχή» τους εις την ιερά πανήγυρι της Κισάμου, χαιρετίζοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, νέο Ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Ι. Μητροπόλεως, ευχόμενος αγλαόκαρπο και καλλίκαρπο Ποιμαντορία. «Όσο οι Άγιοι θα πλουτίζουν και χαριτώνουν την ζωή μας, τόσο θα βρίσκουμε την δύναμη της υπέρβασης και νίκης κατά των πάσης φύσεως αλώσεων και αλλοτριώσεων που στόχο έχουν να μας οδηγήσουν σε ηθική, πνευματική και αξιακή παραλυσία και αναλγησία. Στώμεν καλώς αδελφοί, ας μείνουμε σταθεροί στην πίστη των πατέρων και προγόνων μας, ας νιώθουμε τους Αγίους μας, τον Άγιο Σπυρίδωνα αληθινό φίλο και αδελφό για να μπορούμε να υπερβούμε αυτή την κρίση και κάθε είδους κρίση», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου ως και του Ιερού Λειψάνου Του, το οποίο φυλάσσεται εις τον εορτάζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό εις την πόλη της Κισάμου. Συγκινητική η συμμετοχή όχι μόνον των Αρχών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και Φορέων, αλλά πλήθους πιστών που κατέκλυσαν το εόρτιο διήμερο τον ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, μετείχαν εις τις Ιερές Ακολουθίες και έλαβαν την ευλογία και χάρη του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας.