Skip to content Skip to footer

Χειροτονία Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου

Προσκεκλημένος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου ο Επίσκοπος μας μετείχε εις την εις Επίσκοπον χειροτονία του, η οποία τελέστηκε εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καῒρου, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη και την χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος μετείχαν επίσης και οι Σεβ. Μητροπολίτες: Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πηλουσίου κ. Νήφων, και Καρθαγένης κ. Μελέτιος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος, Μονή μετανοίας του νέου Επισκόπου, ο Πρωτοσύγκελλος του Σεβ. Μητρ. Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ως εκπρόσωπος του, ως επίσης και άλλοι Κληρικοί εκ της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.Δαμιανός.

Παρευρέθησαν ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και υπεύθυνος θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού κ.Τέρενς Κουίκ, οι Εξοχ. κ. Πρέσβυς της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καῒρου και λοιποί Πρόεδροι των Αραβοφώνων κοινοτήτων, Σύλλογοι και φορείς της Ελληνικής Παροικίας, ως επίσης και εκπρόσωποι της Κοπτικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας. Μετείχε επίσης και όμιλος προσκυνητών εκ της γενέτειρας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδόωρου, το χωριό Σελλιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης.

Ο νέος Επίσκοπος στον χειροτονητήριο λόγο του αναφέρθηκε στο «χάρισμα» όπως είπε της Αρχιερωσύνης, εκφράζοντας την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις πολλές του ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ο οποίος τον αγκάλιασε «με πατρική αγάπη και στοργή». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα του νέου Επισκόπου του Αλεξανδρινού θρόνου, μνημόνευσε, με συγκίνηση, τα δικό Του ξεκίνημα από την «όμορφη και ακριτική» Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, και ευχήθηκε καλή διακονία εις τον νέο Επίσκοπο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Συγκινητική, επίσης, και η αναφορά εις τους γονείς του νέου Επισκόπου, οι οποίοι με συγγενείς και οικείους έζησαν το γεγονός.

Μαζί με τον Μακαριώτατο οι συλλειτουργοί Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και ο λαός αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ! Της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και χειροτονίας ακολούθησε δεξίωση εις την αίθουσα του θρόνου και πλούσια φιλοξενία, προσφορά του Θεοφ.Επισκόπου Βαβυλώνος, προς τους προσκεκλημένους του. Κατά την διάρκεια της παραμονής του εις Καῒρο ο Επίσκοπος μας είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου και η αλυσίδα εκ του μαρτυρίου του Αγίου, τους τάφους των Πατριαρχών, να θαυμάσει την εξαιρετική ανακαίνιση της Μονής και να περιηγηθεί στον Νείλο ποταμό, μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Αρχιερέων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Άξιος ο νέος Επίσκοπος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας!