Skip to content Skip to footer

Κατανυκτικός Εσπερινός

Στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Κισάμου τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Παν. Αρχιμανδρίτου. κ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλου, αδελφού της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το προνόμιο της απελπισίας».

Ο ομιλητής, με απλό, κατανοητό, μεστό και ζείδωρο, προσέγγισε την απελπισία μέσα από μία ασυνήθιστη προοπτική. «Το προνόμιο της απελπισίας είναι μήτρα της αληθινής ελπίδας, σημείωσε. Υπάρχουν 2 είδη απελπισίας. Εκείνο της απιστίας, πιστεύω ότι δεν υπάρχει Θεός και αυτό φέρει και την απελπισία για τον εαυτό μου. Υπάρχει όμως και η καλή απελπισία, η υγιής απελπισία. Παύω να πιστεύω στο αυτοθεωμένο εγώ μου, προοδεύω σε αυτογνωσία.

Έτσι ο πάτος της απελπισίας μπορεί να γίνει προνόμιο σωτηρίας μου», κατέληξε ο ομιλητής αναφερόμενος σε σύγχρονα παραδείγματα. Ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή και ευχήθηκε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει τον Ναό, όπως «το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αναζητήσουμε αυτή την καλή, την υγιή απελπισία και ελευθερωμένοι από την εγωιστή αντίληψη μας για την ζωή, οδηγηθούμε στην αρετή της ταπείνωσης και της μετάνοιας». Ακολούθως προσφέρθηκε από την Μητρόπολη μας σε όλο το εκκλησίασμα, ως ευλογία, ένας όμορφος επιτραπέζιος Σταυρός.