Skip to content Skip to footer

Ανακήρυξη Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου σε εταίρου της ΟΑΚ

Σε μία σεμνή αλλά ιδιαίτερη και ξεχωριστή τελετή ανακηρύχθηκε σε Εταίρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος παρακολουθεί και μετέχει ενεργά στην ζωή και 50ετή πορεία του Ιδρύματος από την γέννηση του (1968) έως και σήμερα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, χωρητικότητας 800 ανθρώπων. Προηγήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των και προστατών του Ιδρύματος στο ομώνυμο παρεκκλήσιο που ευρίσκεται εις τους χώρους της Ακαδημίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Την τελετή άνοιξε ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην 50ετή πορεία του Ιδρύματος «υπό την κραταιά προστασία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, την ευχή του τοπικού Επισκόπου και της Εκκλησίας Κρήτης και την πατρική ευχή και ευλογία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του μεγάλου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του και πνευματικού προστάτου του Ιδρύματος».

Αναφέρθηκε επίσης εις την πολυετή προσφορά του τιμωμένου Πρωθιεράρχου, και όπως είπε: «μέσω του συγκεκριμένου προσώπου τιμάται όχι μόνο το Επισκοπικό αξίωμα, αλλά και όλο το Ιερό Βουλευτήριο της Εκκλησίας Κρήτης» κάνοντας μνεία εις τους αοιδίμους προκατόχους του τιμωμένου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος υπό την διπλή ιδιότητα του εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος μετέφερε: «την πατρικήν ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου», καθώς όπως είπε: «..η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τελεί υπό την πνευματικήν αιγίδα και αδαπάνητον μέριμναν του Οικουμενικού Θρόνου». Ακολούθως αναφέρθηκε εις τους ακατάλυτους δεσμούς του τιμωμένου Ιεράρχου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους από την φοίτηση του εις την γεραρά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και εστίασε τον λόγο του εις την προσφορά του τιμωμένου εις το Ίδρυμα. «Από το 1960 ως Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου με πρωτοφανή ζήλον και αυτοθυσίαν συμπορεύεστε μετά του τότε Επισκόπου Σας, Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου (Γαλανάκη) και του ετέρου συγκηρηναίου κ. Αλέξανδρου Παπαδερού εις το έργον σχεδιασμού δια την ανέγερσιν της Ακαδημίας», σημείωσε, κάνοντας ειδική αναφορά εις την επί 30 έτη συμμετοχή του τιμωμένου εις το Δ.Σ. του Ιδρύματος, ως εκπρόσωπος της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

«Δι΄ αυτήν ακριβώς την εμμονήν σας εις την θυσίαν δια την διακονίαν του ανθρώπου, όπως αποτυπώνεται κατά την ευδόκιμον και αγλαόκαρπον πεντηκονταετή και πλέον διακονίαν Σας εις το Ιερόν ετούτο Καθίδρυμα, Σας τιμά σήμερον αξιοχρέως και οφειλετικώς η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης», κατέληξε ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο οποίος «συνεχάρη το Ίδρυμα δια την απόφαση του αυτή, τιμής στον καταξιωμένο Ιεράρχη της Κρήτης και του Οικουμενικού ημών Θρόνου, ο οποίος διακρίνεται δια το ασκητικό του φρόνημα, την μοναστική νηστεία, την ανιδιοτέλεια και πολλά άλλα χαρίσματα», όπως σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας.

Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού υπό του Γεν. Δντού Δρ. Ζορμπά, και η απονομή της τιμητικής διακρίσεως υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας Κρήτης στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και του εταίρου μέλους του Δ.Σ. Αντιπεριφερειάρχου Χανίων κ. Βουλγαράκη. Ακολούθως και ιδιαίτερα συγκινημένος ομίλησε ο τιμώμενος Ιεράρχης, ο οποίος σημείωσε: «δεν περίμενα να συμβεί όλο αυτό σε εμένα, νιώθω άβολα που σας κούρασα τόση ώρα». Σημείωσε δε στην ομιλία του: «Ενθυμούμαι τον μακαριστόν και αλησμόνητον Ιεράρχην της Τοπικής Μητροπόλεως, τον Σεπτόν Ειρηναίον Γαλανάκην, πόσον ωνειρεύθηκε και αγάπησε τούτο τον Τόπο, τούτο το Ίδρυμα της Ακαδημίας μας. …..

Το θαυμαστό και ευλογημένο έργο του Ιδρύματος αυτού, δόξα τω Θεώ, συνεχίσθηκε και συνεχίζεται με τρόπο θαυμαστό και ευλογημένο, ιδιαιτέρως κατά το περασμένον έτος, κατά το οποίον το Ίδρυμα αυτό είχε την ύψιστη ευλογία να φιλοξενήσει και να υπηρετήσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και συνεχίζει το ευλογημένον έργο της μέχρι σήμερα με μέλλον, αισιοδοξία, δυνάμεις και την ευλογία του Θεού. …Μέσα από την ψυχή μου εύχομαι εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν της Κρήτης, εις τον αγαπητόν Αδελφόν, τον Σεβασμιώτατον Πρόεδρον του Ιδρύματος αυτού κ. Αμφιλόχιον, τον κ. Κωνσταντίνον Ζορμπάν, το Συμβούλιον και τα στελέχη του ευλογημένου αυτού Ιδρύματος, καλή συνέχεια του Έργου».

Στην τελετή ανακήρυξης μετείχαν οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αρχιγραμματέας της Ι.Ε.Σ.Ε.Κ. Παν. Αρχ. κ. Πρόδρομος Ξενάκης, Πρωτοσύγκελλοι, Καθηγούμενοι και γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης και Ι. Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, Κληρικοί απ΄ όλη την Κρήτη, ως επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Αντιπεριφρειάρχες, Δήμαρχοι απ΄ όλοι την Κρήτη, ως και οι Διοικητές Μονάδων του Στρατού, Ναυτικού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ανώτατοι Διακαστικοί Λειτουργοί, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι Φορέων, Αρχών, Συλλόγων και εκατοντάδες κόσμου που υπομονετικά και επί ώρα περίμεναν στο τέλος της εκδήλωσης να λάβουν την ευχή του τιμωμένου Ιεράρχου.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα για όλο τον κόσμο και εόρτια τράπεζα όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προσέφερε εις τον τιμώμενο Ιεράρχη Εικόνα του Αγίου Ειρηναίου, ιστορημένη από την αγιογράφο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη. Αναστάσιμους ψαλμούς απέδωσε χορωδία νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο δε Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης προσέφερε στον τιμώμενο Ιεράρχη, κατά το δείπνο, γκραβούρα με την Εκκλησία της Ροτόντα, αρχαιότερος Ναός του τόπου (6ος αιω).