Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Ιερατικό Σεμινάριο

Με την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης οργάνωσε το Γ΄ Παγκρήτιο Ιερατικό Σεμινάριο. Περισσότεροι από 150 Κληρικοί από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις περισσότερες Ι. Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου ανταποκρίθηκαν, με την ευχή και ευλογία των Επισκόπων τους, εις το κάλεσμα αυτό της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και μετείχαν εις το Σεμινάριο.

Το Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ακολούθως χαιρέτισε και καλωσόρισε ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε εις την αναγκαιότητα των Σεμιναρίων αυτών και την 50ετή επέτειο λειτουργίας και διακονίας του Ιδρύματος. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ανέγνωσε μήνυμα της ΑΘΠ, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «…. η συγκληθείσα εν Κολυμβαρίω Κρητης Αγία και Μεγάλη Σύνοδος τυγχάνει αναμφιβόλως το σημαντικώτερον γεγονός της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας των τελευταίων ετών, γενομένη προς ενίσχυσιν της ενότητος αυτής και λειτουργίας του θεσμού της συνοδικότητος εν αυτή».

Ο Επίσκοπος μας χαιρέτισε και καλωσόρισε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο ως και τους μετέχοντας αγίους Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, Σεβασμιωτάτους: Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Καλωσόρισε, επίσης, και ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές: Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Τα υπέρ και τα κατά στο πρίν και στο μετά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Θέματα και Προβληματισμοί», ως επίσης και τον κ. Θεόδωρο Γιάγκου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η θέση και οι θέσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο Επίσκοπος μας καλωσόρισε, τέλος, και τους μετέχοντες Κληρικούς του Σεμιναρίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με λόγο κατανοητό και απόλυτα μεστό και τεκμηριωμένο, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και με αναφορά στην θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, σημείωσε: «Η Σύνοδος αυτή συνέβαλλε στο να ξεπεραστεί η αυτοάνωση εσωστρέφεια των Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών. Εφαρμόστηκαν οι αρχές της Συνοδικότητας, καθώς η Ορθοδοξία δεν κλείνεται στον εαυτό της και στοιχείο ταυτότητας της Εκκλησίας είναι η αλήθεια.

Η ζώσα συνείδηση της Εκκλησίας εκφράζεται δια της Συνόδου», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής. Ακολούθως ο καθηγητής κ. Γιάγκου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Την παράδοση της Εκκλησίας εκφράζει η γενικότερη πράξη της Εκκλησίας όπως καταγράφεται μέσα από τις Συνόδους και όχι μεμονωμένες απόψεις. Η Εκκλησία οφείλει να κάνει ένα βήμα γρηγορότερο από την φθορά», κατέληξε ο κ. Καθηγητής. Των λίαν ενδιαφερουσών εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και συζήτηση με τους Κληρικούς.

Το Σεμινάριο κατέκλυσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο οποίος εξέφρασε την πολύ χαρά του δια το γεγονός της Σύναξης αυτής, καθώς όπως είπε: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το σπίτι όλης της Εκκλησίας της Κρήτης, αγκαλιάζει όλους τους Κληρικούς της Κρήτης» και εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η «γόνιμη και ουσιαστική αυτή προσφορά του Ιδρύματος προς τον Ι. Κλήρο της Μεγαλονήσου». Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία του Ιδρύματος προς όλους τους μετέχοντες.