Skip to content Skip to footer

Ανακοινωθέν Ιερας Επαρχιακής Συνόδου Εκκλησιας Κρητης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2017, στο Ηράκλειο σε έκτακτη Συνεδρία και ασχολήθηκε με θέματα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την εν λόγω Συνεδρία μελέτησε με ποιμαντική ευαισθησία διάφορα σύγχρονα κοινωνικά θέματα και απευθύνεται στον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Κρητικό Λαό, τονίζοντας την προσοχή για τα παρακάτω:

α. Την περίοδο αυτή, κατά τις οποίες καίγονται και πυρπολούνται δάση και διάφορες αγροτικές εκτάσεις, καταστρέφονται περιουσίες και απειλούνται ακόμη και ανθρώπινες ζωές, από την πύρινη λαίλαπα, σε διάφορα σημεία της Κρήτης, έχομε όλοι μεγάλη ευθύνη, με σύνεση και υπευθυνότητα, να διαφυλάξομε τη δημιουργία του Θεού, τον φυσικό κόσμο και πλούτο, να λαμβάνομε όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδηση και τον σεβασμό στη φύση, η οποία είναι μέρος της δημιουργίας του Θεού, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες και τραγικές καταστάσεις και συνέπειες. Άλλωστε, η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ως ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος και μας προσφέρει την αφορμή να αναθεωρήσομε τη σχέση μας με την κτίση και το περιβάλλον και να κάνομε ορθή χρήση και αξιοποίηση εν γένει των δωρεών του Θεού.

β. Το ανησυχητικό φαινόμενο των συνεχώς αυξανόμενων τροχαίων δυστυχημάτων στη Μεγαλόνησο, προκαλεί και επιφέρει μεγάλο πόνο και αγωνία, προβάλλει δε επιτακτική την ανάγκη να καλλιεργούμε το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη μοναδική της αξία και να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Η τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς, η προσοχή και το αίσθημα της ευθύνης όλων των οδηγών οχημάτων, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές τους.

γ. Το μείζον θέμα της χρήσεως και κατοχής διαφόρων εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδίως από νέους ανθρώπους, οι οποίες οδηγούν στην ασθένεια, την εξαθλίωση και την καταστροφή, όπως τα ναρκωτικά, η υπερβολική χρήση του αλκοόλ και οι διαφόρων μορφών παραισθησιογόνες ουσίες, δεν πρέπει να παραμένει απαρατήρητο γεγονός και δεν πρέπει να μένομε παθητικά αδιάφοροι. Η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή και την ευαισθητοποίηση όλων στο σημείο τούτο, προκειμένου ο άνθρωπος αγωνιζόμενος αληθινά και ουσιαστικά να ελευθερώνεται από κάθε μορφής εξάρτηση ή καταφυγής σε «ψευτοπαραδείσους» και να καλλιεργεί τα πολλά χαρίσματα, τα οποία του χάρισε ο Θεός.

δ. Για τα τελευταία φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών μερικών κληρικών στην Εκκλησία της Κρήτης, η Ιερά Σύνοδος πληροφορεί όλους ότι οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους, με απόλυτο σεβασμό στην Ιερατική αυτοσυνειδησία, χωρίς άστοχες γενικεύσεις και άκριτη σπουδή στη λήψη των αποφάσεων, οι οποίες απαιτούνται.

ε. Τέλος, σχετικώς προς πρόσφατες δηλώσεις, εξ επισήμων δυστυχώς χειλέων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητος περί της Ορθοδόξου ή μη Παραδόσεως της Πατρίδος μας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη βαθειά της θλίψη και δηλώνει απερίφραστα ότι η ταυτότητα και η αυτοσυνειδησία μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας ή προσωπικής τοποθέτησης, αλλά μαρτυρείται ως καταστάλαγμα μιάς ιστορικής, διαχρονικής και αδιαμφισβήτης πορείας ενός Γένους και ενός Λαού, με ταυτόχρονο σεβασμό έναντι κάθε άλλης Παράδοσης.

Ηράκλειο, 25 Αυγούστου 2017
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης