Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Σεμινάριο Αγιογραφίας

Στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε και φιλοξενήθηκε το 1ο Παγκρήτιο Σεμινάριο Αγιογραφίας, με την συμμετοχή Αγιογράφων απ΄ όλη την Κρήτη. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος και ευχετικά χαιρέτισε το 1ο αυτό Παγκρήτιο Σεμινάριο Αγιογραφίας εκφράζοντας την χαρά του δια το γεγονός. Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, Πρόεδρου Δ.Σ. της ΟΑΚ, ο οποίος αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εικονογραφική τέχνη είναι, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, θησαυρός πολύτιμος της Ορθόδοξης παράδοσης.

Η Εικόνα είναι λειτουργικό σκεύος που αγιάζει τον άνθρωπο, καθώς οι ιερές Εικόνες «ομιλούν» εντός των καρδιών των ανθρώπων», κατέληξε ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη, υπεύθυνη Αγιογραφείου της ΟΑΚ, ως και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη δια την ευγενή χορηγία εκδόσεως Καταλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει έργα Κρητών Αγιογράφων που το διήμερο του Σεμιναρίου εκτίθενται εις το φουαγιέ του Ιδρύματος.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κ. Στεφανάκη, τον Δντή της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, ο οποίος χαιρέτισε και καλωσόρισε από πλευράς του και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Φασουλάκη. Των χαιρετισμών ακολούθησαν λίαν αξιόλογες εισηγήσεις από ειδικούς και καταξιωμένους, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Διδάσκαλος Αγιογραφίας, ο κ. Μαϊλης Αθανάσιος, Αρχαιολόγος, Διδάσκων Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ο κ. Δρακάκης Μανόλης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Χριστιανικού Μουσείου Αγίας Αικατερίνης «Σιναϊτών» και ο κ. Γιγουρτάκης Νίκος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος, Δντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας, με την συμμετοχή αρκετών Αγιογράφων απ΄ όλη την Κρήτη, οι οποίοι και εξέθεσαν τα έργα τους. Την επομένη οι μετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στην Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς και να ξεναγηθούν, με την βοήθεια του κ. Μιχαήλ Ανδριανάκη Αρχαιολόγου, εις το Βυζαντινό Μουσείο της Μονής, το οποίο διαθέτει συλλογή μοναδικών και λίαν αξιόλογων Εικόνων.