Skip to content Skip to footer

Εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας και μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, προεξάρχοντος του Επισκόπου μας κ. Αμφιλοχίου, ακολούθησε πανηγυρική εκδήλωση εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, καθώς η Κυριακή της Ορθοδοξίας έχει καθιερωθεί για το Ίδρυμα ως η επίσημη εορτή του.

Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερα εορταστικό και επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 50 έτη από της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (1968-2018). Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ο ελλογιμώτατος Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, συνιδρυτής και πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, ο οποίος παρουσίασε το –γεμάτο συμβολισμό– θέμα: «Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μονή Γωνιάς και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Οι 50 εορτασμοί. Μνήμη-Ευχαριστία-Ευχή».

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Γεν. Δντή του Ιδρύματος Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, , ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τονίζοντας πως: «Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας μάς προσκαλεί να αναστηλώσουμε στη συνείδησή μας και στην καρδιά μας την αληθινή εικόνα Εκείνου, ο Οποίος με το αίμα της θυσίας Του ανακαινίζει το αρχέτυπον κάλλος και αναπλάθει την ωραιότητα του ανθρώπου».

Ακολούθως, ο κεντρικός ομιλητής Δρ Παπαδερός έκανε μία ιστορική αναδρομή στις αντίστοιχες επετείους του Ιδρύματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση της μνήμης και με μία μουσική αναφορά στην «Ώδη του Αρνίου» του Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία βασίζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου του Θεολόγου, καθώς κατά τον Δρα Παπαδερό, «η δύναμη της Εκκλησίας βασίζεται στην αγάπη, τη θυσία και τη χάρη».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο κ. Ζορμπάς αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, «το μυαλό μας σήμερα στρέφεται προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, ο οποίος στηρίζει ποικιλοτρόπως την ιδέα της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και το έργο του Ιδρύματος και εκφράζει το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος και Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο οποίος τόνισε τη βαρύνουσα σημασία της σημερινής ημέρας της εορτής της Ορθοδοξίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, ευχόμενος η ΟΑΚ να συνεχίσει την πορεία της προς το μέλλον, διακονώντας το μυστήριο του Πολιτισμού.

Την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Μετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Δήμαρχοι, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καθώς και αρκετοί φίλοι του Ιδρύματος.  Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσημο Γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες, προσφορά του Ιδρύματος.