Skip to content Skip to footer

Κατανυκτικός Εσπερινός

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, τελέστηκε ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Χαραλάμπους Παπαδοπούλου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Όταν ο πόνος γκρεμίζει αυταπάτες».

Ο ομιλητής με λόγο ζωντανό, επίκαιρο, παραστατικό και άμεσο αναφέρθηκε στο «μυστήριο του πόνου». «Ο πόνος είναι ευεργετικός. Ο φόβος, ο πόνος, η αγωνία, χρειάζεται να μεταμορφωθούν σε σχέση με τον Θεό», σημείωσε και συνέχισε: «Στην ζωή χτίζουμε αυταπάτες, άμυνα του «εγώ» που προσπαθεί να κρυφτεί από την αλήθεια του εαυτού μας, γιατί δεν θέλουμε να δεχτούμε ζωή με πόνο.

Ο πόνος διαλύει τις αυταπάτες, το ψέμα και μας θυμίζει μεγάλες αλήθειες της ζωής, καθώς για να κοινωνήσεις με τον Θεό που είναι πρόσωπο, χρειάζεται να είσαι πρόσωπο και όχι να ζείς με αυταπάτες», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο είχε κατακλύσει τον Ναό, «να ζούμε το παρόν το οποίο μας ανήκει και να μην προσπερνάμε την ζωή».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και καλωσόρισε, με λόγους θερμούς, τον εκλεκτό ομιλητή, σημειώνοντας: «Σκάνδαλο και μωρία στην λογοκρατούμενη εποχή μας ο λόγος και το μυστήριο του Σταυρού, καθώς η στάση ζωής και οι επιλογές μας πόρρω απέχουν από αυτή την «άλλη λογική» της θυσίας και προσφοράς», ευχόμενος καλό υπόλοιπο Αγίας Τεσσαρακοστής και καλή Ανάσταση. Στο πολυπληθές εκκλησίασμα διανεμήθηκαν, ως ευλογία, επιστήθιοι Σταυροί.