Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά

Η πόλις του Ηρακλείου τίμησε τον προστάτη και πάτρωνα της, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά. Σύσσωμος η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης μετείχε εις την λαμπρά αυτή πανήγυρι του πρώτου Ναού της Μεγαλονήσου, του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Μηνά Ηρακλείου.

Του Εσπερινού της εορτής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ομίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Παν. Αρχ. κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, της δε κυριωνύμου ημέρας χοροστάτησε του Όρθου ο Επίσκοπος μας και προεξήρχε της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ .Ευγένιος, με λόγο μεστό και βαθυστόχαστο, και αναφορά εις τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο. Ακολούθησε Συνοδικό Τρισάγιο επί της προτομής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Ευγενίου και ιερά λιτάνευσις. Χιλιάδες λαού είχαν κατακλύσει τον περικαλλή Ι. Μητροπολιτικό Ναό ως και τους δρόμους του Ηρακλείου, συμμετέχοντας εις την λαμπρά αυτή πανήγυρι.

Κατά το εόρτιο αυτό διήμερο η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος είχε οργανώσει, επίσης εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την εις Κύριον εκδημία του. Σε ειδική εκδήλωση ομίλησε ο Παν. Αρχ. κ. Βασίλειος, Προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων και επίσης, την παραμονή της εορτής του Αγίου Μηνά,  τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον μικρό Άγιο Μηνά και Συνοδικό Τρισάγιο εις μνήμη του Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Γερασίμου, του και κτήτορος του μικρού Αγίου Μηνά. Ακολούθησε αποκάλυψη ειδικής πλακός εντός του μικρού Αγίου Μηνά.