Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Σεμινάριο για την ενδοοικογενειακή βία

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργάνωσε Παγκρήτιο Σεμινάριο για την Ενδοοικογενειακή βία στο οποίο μετέχουν Κληρικοί εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των Ι. Μητροπόλεων Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και εκ της Ι. Μητροπόλεως μας. Για πρώτη φορά δε στα Σεμινάρια αυτά μετέχουν και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας της Κρήτης, εξ΄ Ηρακλείου και Χανίων από συγγενές Τμήμα της Ε.Α, συνολικά 50 οι συμμετοχές.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε με Αγιασμό, το οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΑΚ, ο οποίος ακολούθως χαιρέτισε τους εκπαιδευόμενους σημειώνοντας: «… Η άσκηση βίας, οποιασδήποτε μορφής, ήταν και δυστυχώς παραμένει, ένα από αυτά τα θέματα που μένουν κρυφά και πολλές φορές περνούν από γενιά σε γενιά ως μια.. «κληρονομιά» που κανείς δεν θέλει, αλλά αναγκάζεται να αποδεχθεί. Ο ρόλος και η θέση των εμπλεκομένων προσώπων μέσα στην οικογένεια καθορίζουν τις μορφές της βίας. Είναι σαφές ότι η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο του Θεού για τις οικογένειες.

Ο γάμος είναι μια εικόνα του Χριστού και της Εκκλησίας. Η ενδοοικογενειακή βία των παιδιών, επίσης, καταδικάζεται από τον Θεό», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα από την Καινή Διαθήκη, καλωσορίζοντας τόσο τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΙΠΕ Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, όσο και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες-ομιλητές, όσο και τους μετέχοντες Κληρικούς και στελέχη της Ε.Α.. Ακολούθως χαιρέτισε ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ΟΑΚ και το ΙΠΕ, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καλωσορίζοντας όλους τους μετέχοντες.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΠΕ, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, με την σειρά του χαιρέτισε την έναρξη του Σεμιναρίου, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το Ίδρυμα και σημειώνοντας την αναγκαιότητα πραγματοποιήσεως του. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους διακεκριμένους και εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές και διάλογος. Εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα έκαναν οι: Δρ. Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α., Βάϊος Νταφούλης, Δρ. Ιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», κα Ερασμία Φείδη, Ψυχοπαιδαγωγός, Στέλεχος Πρόληψης, κος Νικόλαος Χουρδάκης, Ψυχολόγος, Αιδ. Πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δρ. Θεολογίας, Δντής της Δ/νσης Ποιμαντικής, Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας της Ι.Α.Α. και ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Θεολόγος, Νομικός, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ. Την αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων συντονίζει ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

IMG 2080IMG 2085IMG 2086IMG 2095IMG 2102IMG 2107IMG 2108IMG 2112IMG 2118