Skip to content Skip to footer

Ενθρόνιση Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου

Με την δέουσα λαμπρότητα και τις προσήκουσες τιμές πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη κ.Προδρόμου έγινε στην πλατεία του αγνώστου στρατιώτη από τον ιερό κλήρο και τους πιστούς του Ρεθύμνου, όπου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Μαρινάκης αφού καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον νέο Ποιμενάρχη ανέφερε: «η κοινωνία του Ρεθύμνου σας καλοδέχεται σήμερα εδώ με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία και αγάπη», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως το Ρέθυμνο: «με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας». Στην αντιφώνησή του ο νέος Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος επεσήμανε: «Έρχομαι για να σας παραλάβω από το χέρι και να πορευτούμε μαζί το δρόμο του Ευαγγελίου χωρίς άλματα και πρόσκαιρους ενθουσιασμούς. Χωρίς χειροκροτήματα και πρόσκαιρα πυροτεχνήματα που κρατούν λίγο και τελειώνουν γρήγορα αλλά με συναίσθηση ότι τίποτα τελικά δεν είναι εγωιστικά δικό μας κτήμα αλλά όλα είναι δωρεές και δωρήματα του πανάγαθου θεού και οφείλουμε να το μοιραζόμαστε». Ακολούθως εν πομπή πορεύτηκαν εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρόνισης.

Τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου, ενώ τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιερείς από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης ως και όλες οι Αρχές της Μεγαλονήσου και του Ρεθύμνου μετείχαν εις το κορυφαίο αυτό γεγονός της Εκκλησίας Κρήτης. Ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Βασιλάκης, Υπογραμματέας της Ι.Ε.Σ.ΕΚ. ανέγνωσε την Συνοδική απόφαση της εκλογής ως και το Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθως χαιρέτισαν ο Σεβ. Πρόεδρος της Ι.Ε.Σ.Ε.Κ. ως και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, με την ιδιότητα του Τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως, ως και ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος.

Στον Ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης αφού ανέφερε πως αισθάνεται στους ώμους του την βαριά παρακαταθήκη που λαμβάνει από όλους του προκατόχους, τους οποίους και ευλαβικά μνημόνευσε, ακολούθως έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα, μιλώντας με λόγια σεβασμού και αγάπη τόσο δια τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Γέροντα Ειρηναίο, ο οποίος και τον εισήγαγε εις την εκκλησιαστική ζωή της Εκκλησίας Κρήτης, όσο και δια τον Τοποτηρητή Σεβ. Μητρ. Λάμπης κ. Ειρηναίο ως και τον άμεσο προκάτοχο του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που γίνομαι Επίσκοπός σας για να μοιραστώ μαζί σας ό,τι έχω και ό,τι είμαι. …Εσείς αποτελείται από εδώ και μπρος το περίγραμμα της ζωής μου, το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου, την οδό της σωτηρίας μου και το ορατό πρόσωπο του Θεού στη ζωή μου. …Δεν ήρθα να επιβάλλω ή να επιβληθώ. Δεν επιθυμώ σήμερα να προβώ σε εξαγγελίες ούτε να αναπτύξω θεολογικούς στοχασμούς. Το πρόγραμμά μου θέλω να είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. …Σας απλώνω τα χέρια μου και σας παρακαλώ να μου δώσετε και τα δικά σας για να συναρμοστούμε όλοι μαζί στο ένα σώμα της Εκκλησίας. Ας σταθούμε μακριά από ακρότητες, υπερβολές, εξάρσεις, εξατομικεύσεις, εγωισμούς και αυτονομήσεις που σχίζουν και μερίζουν τον χιτώνα του Χριστού. Ελάτε να αγκαλιάσουμε προσευχητικά τον αγώνα του κάθε ενός ανθρώπου. Να σεβαστούμε τον τίμιο ιδρώτα του, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και να ζήσουμε τις αγωνίες του. Αν δεν μπορέσουμε να γίνουμε σε όλους συγκυρηναίοι τουλάχιστον μη γίνουμε σταυρωτές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ενθρονισμένος Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος, με έντονη την συγκίνηση των λόγων του. ΑΞΙΟΣ! Το αναφώνημα όλων των συμμετεχόντων, ως και πάντων ημών.

IMG 1203IMG 1204IMG 1206IMG 1208IMG 1209